Još jedna godina je iza nas. 2018. svakako ćemo pamtiti po brojim uspjesima, u gotovo svim područjima – gospodarstvo, politika, obrazovanje, kultura, sport, ali i život općenito. 

Kako sve ne bi ostalo ”mrtvo slovo na papiru” 1.1.2019. pravo je vrijeme da se prisjetimo nekih od najsjajnijih trenutaka u proteklih 365 dana.

Nećemo se prisjećati kronološkim redom, jer poredak nije važan, ono što je bitno i što treba istaknuti su uspjesi, što Grada, pa tako i pojedinaca, a od nekud moramo početi.

Na portalu RadioNG.hr možete pronaći brojne priloge o tome što se radilo tijekom 2018. godine, a mi smo odlučili u samome početku izdvojiti kako su i ove godine dodijeljene stipendije Grada Nove Gradiške. U proračunu Grada za 2018. za stipendiranje studenata i učenika osigurano je 300 000 kuna. Nadalje, Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetila je prošle godine novi Odjel dijalize u novogradiškoj bolnici, Osnovnu školu „Mato Lovrak” i tvrtku „Clarum”. Između ostalog, upornost gradonačelnika Vinka Grgića se isplatila – Vlada RH darovala Vojarnu Gradu Novoj Gradiški. Pobrinuo se Grad Nova Gradiška i za Udruge –  nabavivši tri nova kombi vozila za njih.  

Grad Nova Gradiška proveo je projekt “Žena zaželi, žena radi”   u sklopu kojega je zaposleno 50 teže zapošljivih žena. Gradonačelnik Grgić u u Ministarstvu regionalnog razvoja i Fondova EU RH potpisao je važan projekt za moguće proširenje Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova. Što to znači za naš Grad? Razvoj gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta, izgradnja infrastrukture, uređenje ulica, izgradnja novih bazena i da ne nabrajamo dalje. Ovo je još jedan uspjeh gradonačelnika Vinka Grgića i njegovog tima, ući u osam gradova koja će povući iznimno velika financijska sredstva za razvoj grada i poboljšanje života u njemu.

Osim što je energetskom obnovom zasjala u novom sjaju, dvorana “Relković” i djelatnici iste, na čelu s ravnateljicom Danijelom Juranović primili su nagradu za „Naj-akciju 2018.“– akciju Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ Nova Gradiška „VATROMET KULTURE“, osim toga, Juranović je na daskama koje život znače ugostila brojne kazališne predstave za djecu i odrasle, a u prostorijama iste, održane su brojne manifestacije i izložbe, dok su se na Kino platnu prikazivale razne filmske uspješnice. 

Osim energetske obnove dvorane ”Relković”, obnavlja se dječji vrtić „Maslačak” i OŠ “Mato Lovrak” Nova Gradiška.

Prije nego se posvetimo postignućima učenika i obrazovnih ustanova s novogradiškog područja, treba naglasiti kako smo ispratili još jednu generaciju maturanata, koji su tri i četiri godine vrijedno radili, a u svibnju višednevno slavlje zaokružili su quadrillom.

Za svaku pohvalu je i potez mladih novogradiščanki –  Sare Mihaljević, Dajane Marincel, Nikoline Babić i Leonarde Lukačević, koje su maturanticama u 2018. godini posudile svoje haljine, kako bi zasjele na jednom od najvažnijih dana za njih. 

Uspješna je godina bila za novogradiške srednje škole. Gimnazija Nova Gradiška, Elektrotehnička i Ekonomska škola Nova Gradiška i Industrijsko obrtnička škola Nova Gradiška – provodili su brojne projekte poput Erasmusa, također su obilježavali važne datume, educirali učenike, provodili razne radionice i edukacije, a i ove godine Novogradiška Gimnazija provodila je projekt Škola za život. Osim toga, istaknuli su se i brojni pojedinci uspjesima na natjecanjima u različitim područjima.

Osim srednjih škola, brojni pojedinci, kao i same ustanove iz osnovnih škola također su se istaknuli – Toni Brdar nagrađen na natječaju „Volontiram – mijenjam svijet“Lucija Prpić primila priznanje Brodsko – posavske županije”Lovrakovci” postigli odlične rezultate na natjecanju iz stolnog tenisa, ”Gajevci” najbolji u akciji Zeleni korakDalia Prstačić osvojila državnu nagradu za likovni rad

Samo dio postignuća smo izdvojili, a ako želite saznati što se tijekom 365 dana radilo u obrazovnim ustanovama, svakako posjetite kategoriju obrazovanje.

Uspješna godina bila je i za Studij sestrinstva u Novoj Gradiški koji je iznjedrio svoje prve diplomante.

Ljetovalo se u knjižnici, letjelo s Gavranom, održalo se i neizostavno Novogradiško glazbeno ljeto…

Prošlu, 2018. godinu obilježilo je i  Svjetsko nogometno prvenstvo. Vatreni su postali pobjednici u očima cijeloga svijeta, a ponajviše svoje zemlje i male Nove Gradiške, koja je poput svakog kutka Lijepe naše žestoko navijala za svoje i pokazala nikad veće zajedništvo. 

Sportaši našega kraja postigli su zavidne rezultate, kako pojedinci, tako i oni u grupnim sportovima – tenis, odbojka, kuglanje, nogomet, rukomet…nabrajanju nema kraja. O postignućima sportaša čitajte u kategoriji sport. Mnoštvo toga upravo tamo možete pronaći. Jedan od zapaženijih kojeg izdvajamo bio je Fran Rakonić, čiji su uspjesi vidljivi diljem Lijepe naše, ali i u inozemstvu.

Nova Gradiška ove godine istaknula se i u kategoriji ljepote. Jedan od naslova koji je privukao brojne znatiželjne glave bio je: Nova Gradiška ima svoju missicu: Novogradiščanka Mia Pojatina proglašena za Miss Universe 2018!, ali nije ostalo samo na tome, Nova Gradiška dobila je i svoju prvu Miss gluhih, tu titulu ponijela je Monika Šimunović – osebujna i posebna djevojka. 

S obzirom na to da je godina dana dug period, nismo u mogućnosti izdvojiti apsolutno svaki detalj, jer mnoštvo je toga iza nas. 365 se radilo, trudilo, gradilo, ustrajalo i postizalo. Naš iako mali grad iznjedrio je mnoštvo toga pozitivnog i hvale vrijednog.

Hvala Udrugama, institucijama, ustanovama, pojedincima i svima onima koji su doprinijeli u rastu i razvoju našega grada u protekloj 2018. godini, a jedino što možemo poželjeti u 2019. godini je još uspjeha i napretka. Čini se kako se naši Novogradiščani drže poslovice ”samo je nebo granica”, pa neka tako i ostane. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari
Prethodni članakUz pjesmu, ples i vatromet Novogradiščani ušli u Novu 2019. / Foto
Sljedeći članakJedini u Županiji nisu usvojili proračun Općina Davor – Jeli ovo početak kraja Đure Anđelkovića?