Nakon što je Državni zavod za statistiku objavio iznos prosječne bruto plaće za prosinac, stvoreni su uvjeti za izračun usklađivanja mirovina. Analitičar Željko Šemper izračunao je kako će mirovine biti veće za 5,44 posto. – objavio je portal Mirovina.hr.

Državni zavod za statistiku objavio je posljednji podatak koji je potreban za izračun postotka usklađivanja mirovina. Prema dostupnim podacima, prosječna bruto plaća u prosincu 2022. godine iznosila je 10.748 kuna (1.426,50 eura). Prosječna neto plaća je, pak, iznosila 7.878 kuna (1.045,59 eura).

Usklađivanje mirovina se vrši dvaput godišnje, po stopama dobivenima zbrojem indeksa stope rasta prosječne bruto plaće i indeksa stope rasta potrošačkih cijena, odnosno inflacije.

Šemper ističe kako u odnosu na prethodno polugodišnje usklađivanje mirovina od 6,18 posto, podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju nešto veći rast potrošačkih cijena (inflacija) 5,9 posto/6,7 posto, ali i značajno usporavanje rasta bruto plaća nakon kraja turističke sezone.

To bi značilo, ističe Šemper, da će aktualna vrijednost mirovine (AVM), koja predstavlja vrijednost mirovine za jednu godinu staža sa 77,65 kuna (10,31 euro) porasti na 81,87 kuna (10,87 eura).

Umirovljenici povećanje iznosa na svojim računima mogu očekivati u travnju, kad će im biti isplaćene mirovine za ožujak.

Komentari
Prethodni članakDanas u kinu zabavni animirani film “P’astanian i tri mušketira”
Sljedeći članakU Pleternici otvoren Muzej bećaraca