NOVA GRADIŠKA – Na temelju članka 37. Zakona o upravljanju državnom imovinom, na sjednici održanoj 11. listopada 2018. godine, pod predsjedanjem predsjednika Andreja Plenkovića (HDZ), Vlada Republike Hrvatske jednoglasno je donijela Odluku o darovanju objekata i zemljišta bivše novogradiške vojarne „Slavonski graničari“ Gradu Novoj Gradiški.

U toj jednoj rečenici sublimiran je epilog mukotrpnog obijanja pragova Vlade i ministarstava koje je zadnjih godinu i pol dana činio novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić (SDP).

Hrvatska Vlada je Gradu Novoj Gradiški nekretnine darovala u svrhu rekonstrukcije zgrade bivše vojarne u učilišni kampus, studenski restoran s pratećim sadržajima, zgradu državnog arhiva i Muzej Šegrta Hlapića, a sve sukladno Idejnim projektima Ateljea – Arhitekt iz Nove Gradiške.

Prema procjeni Marine Brlić, ing.arh. iz Zagreba, stalne sudske vještakinje za graditeljstvo i procjenu nekretnina, potvrđenoj od strane Službe za tehničke poslove Ministarstva državne imovine, vrijednost darovanih nekretnina iznosi 11,8  milijuna kuna.

Navedene nekretnine je Vlada darovala Gradu pod uvjetom da se Grad, u svojstvu vjerovnika, odrekne svih potraživanja prema Republici Hrvatskoj kao dužniku, koja su utvrđena na dan potpisivanja ugovora o darovanju, kao i eventualno kasnije pronađenih.

Ugovorom o darovanju, Grad Nova Gradiška bit će obvezan darovane nekretnine privesti svrsi utvrđenoj u Odluci o darovanju u roku od pet godina od sklapanja Ugovora o darovanju te u navedenom roku dostaviti Ministarstvu državne imovine izvršnu i uporabnu dozvolu.

U Obrazloženju Odluke, Ministarstvo državne imovine navodi kako Grada Nova Gradiška ima potraživanje prema Republici Hrvatskoj temeljem Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo u iznosu od 1,2 milijuna kuna te da će u Ugovoru o darovanju biti navedeno kako se Grad Nova Gradiška odrekao navedenog potraživanja kao i eventualno kasnije pronađenih potraživanja prema Republici Hrvatskoj te se obvezao snositi dio troškova za nabavu opreme potrebne za opremanje područnog državnog arhiva.

Na proračunskoj poziciji Kapitalni projekt, adaptacija, dogradnja i opremanje društvenog centra za mlade i učilišni kampus, Grad Nova Gradiška ima osigurana potrebna sredstva za realizaciju projekta „Učilišni kampus“.

Prije nego je Vlada donijela Odluku o darivanju, Ministarstvo državne imovine pribavilo je pozitivna mišljenja/suglasnosti od: Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ureda za zakonodavstvo, Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva financija i Ministarstva kulture, što će reći – nije bilo lako do konačne odluke doći.

Dakle, jedan od najvrjednijih dijelova svog deklariranog predizbornog programa, gradonačelnik Grgić provodi i uz pomoć hrvatske Vlade, što je potvrda tezi kako nije nužna “vertikala vlasti” kako bi lokalna samouprava realizirala svoje planove – ako su oni vrijedni općeg interesa.

Komentari
Prethodni članakUčinimo i ove godine dobro djelo: Sutra velika humanitarna utrka “Za tvoj korak tisuću naših”
Sljedeći članakFOTO: Pogledajte kako izgledaju nove oznake za gorivo po našim benzinskim postajama