Drugi dan svog dvodnevnog boravka u Brodsko posavskoj županiji predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović iskoristila je za posjet Novoj Gradiški. Jutros je obišla novi Odjel dijalize u Općoj bolnici Nova Gradiška, susrela se s liječnicima i medicinskim osobljem, a potom se uputila prema gradskoj Osnovnoj školi „Mato Lovrak” gdje je sudjelovala u akciji „Hrvatska čita”. Boravak u našem gradu završila je obilaskom proizvodnih pogona tvrtke „Clarum” d.o.o. u Industrijskom parku.

Dobrodošlicu je predsjednici u novogradiškoj bolnici poželio ravnatelj ove zdravstvene ustanove dr. Josip Kolodziej:

– Dobrodošli u 170 godina staru bolnicu, bolnicu koja je imala svojih uspona i padova, ali smo tu i ne damo se. Novogradišku su bolnicu obilježila dva događaja; Domovinski rat u kojem je naša ustanova dala nemjerljiv doprinos u pružanju zdravstvene skrbi, a drugi se događaj odnosio na odluku bivše Vlade o ukidanju novogradiške bolnice i njenom pripajanju slavonskobrodskoj bolnici. Takva je odluka unijela strah među pacijente i naše zaposlene, no na sreću 1. listopada prošle godine odlukom Županijske skupštine i potvrdom aktualne Vlade mi smo se uspjeli osamostaliti i vratiti pravni subjektivitet. Kolika je šteta nanesena tim spajanjem potvrđuje samo jedna činjenica. U vrijeme spajanja bolnica mogli smo aplicirati na projekt „Kraći put do zdravlja”, budući nismo imali pravni subjektivitet, bili smo onemogućeni aplicirati i samo time izgubili deset milijuna kuna. Na sreću, okolnosti su se izmijenile.

Izuzetno nam je drago što ste nas počastili svojim dolaskom i sudjelovali na otvorenju i obilježavanju iznimnog značajnog događaja za našu ustanovu.

Danas obilježavamo završetak radova i svečano otvaramo novi Odjel dijalize. To je projekt i ideja koji traju 26 godina, no iz raznih razloga tek smo ga sad uspjeli dobiti.

35 pacijenata gravitira našem području i bit će liječeno na ovom odjelu. Investicija je vrijedna 2,5 milijuna kuna, educirali smo mladi, stručni kadar, nadamo se da ćemo ovime značajno dići kvalitetu života pacijenata koji gravitiraju našoj bolnici.

Ne zaustavljamo se na ovome, aplicirali smo energetsku obnovu cijele bolnice u vrijednosti 20 milijuna kuna. Sva sredstva bit će povučena iz europskih fondova, trenutno su u tijeku radovi na obnovi Odjela pedijatrije, projekta vrijednog 2,5 milijuna kuna koji će, dobrim dijelom, biti financiran iz europskih fondova.

Napravili smo projekt i čekamo da se otvori natječaj za hitni objedinjeni bolnički prijem u vrijednosti osam milijuna kuna. Nadam da će sve ovo biti jedan novi zamah koji će novogradiškoj bolnici dati „novi život” i unaprijediti kvalitetu liječenja i zdravstvene zaštite.

Međutim, po meni, najvažnije u ovoj bolnici su naši djelatnici. Imamo 72 liječnika, 28 specijalizanata, svi oni kada se vrate znatno će unaprijediti kvalitetu pružanja usluga zdravstvene zaštite – istaknuo je ravnatelj Kolodziej.

Predsjednica: Novi odjel dijalize svijetli je primjer kako bi trebala izgledati svaka bolnica

Okupljenim se liječnicima i zdravstvenom osoblju obratila i sama predsjednica Kolinda Grabar Kitarović:

– Čestitam vam na svemu što se učinili dosada, posebice, na skrbi o našim braniteljima, ranjenicima u vrijeme Domovinskog rata, ali i na svemu onome što radite danas za naše pacijente. Uvjerena sam da s najvećom razinom liječničke etike i humanošću pristupate svakom pacijentu. To se vidi i na ovom novom Odjelu za dijalizu koji je svijetli primjer kako bi trebala izgledati većina naših bolnica.

Ovdje se vidi humani pristup pacijentu gdje pacijent nije samo objekt, već i subjekt. Vjerujem da će se, u ovim prekrasno uređenim prostorijama, naši pacijenti osjećati makar malo optimističnije. Jako sam zadovoljna ovime što sam vidjela, još jednom svima srdačno čestitam, Vama kao ravnatelju, svima u bolnici, Ministarstvu zdravstva, županu Danijelu Marušiću, lokalnoj i regionalnoj upravi i samoupravi te svima koji su pomogli da se pacijenti osjećaju ugodno u ovom novom prostoru, uz kvalietetnu i adekvatnu zdravstvenu skrb – istaknula je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednica u gradskoj Osnovnoj školi „Mato Lovrak” sudjelovala u akciji „Hrvatska čita”

Svoj boravak u Novoj Gradiški predsjednica je potom nastavila u gradskoj Osnovnoj školi „Mato Lovrak”. Dobrodošlicu su joj uputili ravnateljica Vesna Lončar Cindrić, nastavnici, učitelji i učenici, a predsjednica je, potom, u neformalnoj atmosferi i razgovoru s učenicima sudjelovala u akciji „Hrvatska čita”.

Kako zvuči kada predsjednica čita mogli su čuti i sami učenici i nastavnici, naime, pročitala im je ulomak iz romana našeg zavičajnika Mire Gavrana „Zaljubljen do ušiju”.

– Dobrodošli u našu školu u kojoj se njeguje duhovitost, originalnost, timski rad i kreativnost, u kojoj se odgaja i obrazuje uz glazbu, ali i lijepu riječ. Škola smo okrenuta budućnosti, moderna smo, suvremeno opremljena škola u kojoj je primjena suvremene tehnologije i tehnika naša svakidašnjost, s velikim naglaskom na sigurnost djece na internetu. Krilatica koja nas vodi je uvijek ona Lovrakova, kada se velike i male ruke slože, sve se može.

Ona nas vodi kroz brojne projekte, jedan od njih je i projekt energetske obnove koji se trenutno provodi – istaknula je Lončar Cindrić.

Predsjednica: Ovo su mi najljepši trenutci

O važnosti čitanja, školovanja potom je progovorila i sama predsjednica Kolinda Grabar Kitarović:

– Iznimno mi je drago biti s vama, ovo su mi najljepši trenutci druženja s vama, mladim ljudima koji ćete nastaviti ovu našu prekrasnu hrvatsku državu. Jedan od razloga zašto sam pokrenula projekt „Hrvatska čita” jest žalosna činjenica da u Hrvatskoj odrasla osoba u prosjeku pročita jednu knjigu godišnje. Vi učenici ste po tome puno vrijedniji, stoga, ovim projektom želim potaknuti mlade ljude da čitaju cijeli život. Čitanje otvara put u svijet mašte i novih saznanja. Moram priznati da je čitanje i moja velika strast. To je navika koju stvorite za cijeli život, a čitanje je, između ostalog, jedan od razloga zbog kojih sam postala predsjednica i ostvarile svoje snove.

Čitala sam i svojoj djeci, Katarini i Luki, to su bili posebni trenutci. Posebno mi je danas drago čitati ulomak iz romana našeg velikog književnika Mire Gavranika. Nadam se da ćete svi nastaviti čitati, obrazovati se i postati pravi ljudi i biti odgovorniji građani naše države. S tim u svezi, moj je Ured pokrenuo akciju nagrađivanja učenika koji su pročitali najviše knjiga u školskoj knjižnici. Drugi je projekt u kojem nam možete slati vaše sastave o tome kako vidite našu hrvatsku državu, kako je zamišljate i što želite da se ostvari – poručila je Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednica posjetila tvrtku „Clarum” d.o.o.

Svoj boravak u Novoj Gradiški predsjednica je završila posjetom respektabilnoj tvrtki „Clarum” d.o.o. Obišla je proizvodni pogon i u neposrednom kontaktu s Upravom i zaposlenicima doznala što sve rade i s kojim se problemima susreću.

– Ovo je veliki dan za nas i velika čast, našoj obitelji i cijelom timu. Izraz je ovo njenog poštovanja i hvala joj na tome. Naša tvrtka nastoji investirati, zapošljavati i razvijati se i u tome vidimo ključ razvoja hrvatskog gospodarstva – kaže Ivan Šimić, direktor tvrtke „Clarum”.

no images were found

 

Klikom na sljedeće linkove možete pogledati video predsjedničinog boravka u Novoj Gradiški: 

Bolnica

OŠ Mato Lovrak

Tvrtka Clarum

Komentari
Prethodni članakPredsjednica Kolinda Grabar Kitarović iz Okučana poručila: Danas, prije svega, želim uputiti poruku za budućnost / foto
Sljedeći članakSutra u Domu kulture urnebesna komedija ”Dame biraju” sarajevskog Alteatra