Zbog sparine i velikih vrućina često se osjećamo umorni i bez snage, a možemo si pomoći jednostavnim stvarima poput konzumiranja lagane hrane, ispijanja puno tekućine, izbjegavanja teških fizičkih aktivnosti, redovitom hidratacijom tijela, ali i ne pretjerivanjem s klimom!

Hranite se pametno

Da, ponekada je toliko vruće da nemamo volje jesti, pa preskačemo obroke, što dovodi do još većeg umora posebice za vrijeme vrućih dana punih vlage. Tada nam je potrebno i više energije nego inače kako bi obavili svoje dnevne obaveze, a da bi energija ostala na razini potrebno je pojesti barem malo svakih par sati.

Najbolji izbor namirnica su one “lagane” voćke i povrće bogato vodom poput lubenica, celera, naranči i zelene paprike koji su osim vode puni i ostalih hranjivih tvari. Kombinirajte ih s proteinima, poput pilećeg bijelog mesa, kako bi razine šećera u tijelu bile stabilne i ne bi se osjećali malaksalo, posebice nakon posla ili fizičkih aktivnosti.

Pijte vodu i sportska pića

Istraživanja su pokazala kako i slaba dehidracija može imati negativan učinak na zdravlje, raspoloženje i obavljanje jednostavnih zadataka, zato treba piti puno vode i tekućine bogate elektrolitima kao što su sportska pića. Treba voditi računa da redovito konzumirate tekućinu, a ne tek onda kada ste žedni, jer osjećaj žeđi je pokazatelj da ste dehidriran. Stručnjaci savjetuju 3 litre vode dnevno, no za vrijeme sparnih ljetnih dana svakako treba povećati količinu tekućina. 

Osvježite se

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, ako je potrebno i više puta dnevno. Koliko je važna hidratacija organizma redovitim unosom tekućina, toliko je važna i hidratacija tijela. Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan kuće, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka. Ipak, ukoliko si možete priuštiti, najpametnije je da ne izlazite ako ne trebate u razdoblju između 10 i 17 sati kada je najjača koncentracija UV zraka. 

Umjereno s klimom

Temperaturna razlika između klimatiziranog i vanjskog prostora ne bi smjela biti veća od sedam stupnjeva, sve više od toga štetno je po naše zdravlje. 

Foto:Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakDan državnosti čestitali čelnici Brodsko posavske županije i Grada Nova Gradiška
Sljedeći članakProjekcijom kratkih filmova na Ljetnoj pozornici završen projekt koji je okupio mlade iz nekoliko europskih zemalja / foto