Što osoba kroz život mora napraviti da bi na kraju dobila prosječnu zarađenu mirovinu u Hrvatskoj koja u ovom trenutku iznosi 2.740 kuna? U odnosu na prosječnu netu plaću (6.713 kuna) – prosječna mirovina u RH iznosi 40 posto prosječne plaće.

– Pravo pitanje glasi tko prima prosječnu mirovinu. Kakav je profil osiguranika koji prima prosječnu mirovinu? Kad se pogledaju pravila, kad se pogledaju odredbe zakona, kad se uvaži dodatak od 27 posto koji je relativno nedavno uveden, to vam otprilike znači da je to osoba koja je ostvarila pravo na starosnu mirovinu, nema nikakvog umanjenja zbog prijevremenog umirovljenja, radila je pune 32 godine, za više manje prosječnu plaću – pojašnjava profesor Damir Bakić sa zagrebačkog PMF-a.

Takvu mirovinu će imati nastavnici i učitelji

– Dakle, starosna mirovina, pune 32 godine staža i prosječna plaća. Bakić je kazao da će takve mirovine dobiti nastavnice i nastavnici jer u mirovinu odlaze s približno sličnim uvjetima.

To vam je otprilike prilično točan opis karijere jednog nastavnika ili učitelja, ili bolje rečeno nastavnice ili učiteljice jer naravno staž je nešto manji zbog možda porodiljnih dopusta i drugih obiteljskih prilika.

To naš sustav daje, što naš sustav nudi, što naš sustav na neki način karakterizira ili ga dobro ocrtava. Osoba koja je visoko školski obrazovana, koja je provela cijelu karijeru na visoko vrijednom društvenom poslu. Znamo da je učiteljska i nastavnička plaća više manje oko prosjeka, često na početku karijere ispod. Dakle takva osoba će primiti prosječnu mirovinu, a ona iznosi 2.740 kuna. To je slika našeg sustava – dodaje Bakić.

 

Izvor: mirovina.hr

Komentari
Prethodni članakAdventski vijenac učenika i profesora novogradiške Elektrotehničke i ekonomske škole
Sljedeći članakNa graničnom prijelazu odsad potreban i negativan test