Tijekom vikenda, na području u nadležnosti rada Policijske uprave brodsko-posavske, evidentirano je 14 kaznenih djela. Na prometnicama u nadležnosti rada policijske uprave zabilježeno je 11 prometnih nesreća, tri su s ozlijeđenim osobama a osam s materijalnom štetom. Iz područja javnog reda i mira evidentirana su tri događaja narušavanja javnog reda i mira.

Spriječeno pet slučajeva krijumčarenja stranih državljana

 Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su od početka svibnja, na području Pu brodsko-posavske u pet odvojenih slučajeva spriječili krijumčarenje više stranih državljana.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, provedena su kriminalistička istraživanja nad državljanima Republike Hrvatske, državljaninom Gruzije, bosanskohercegovačkim državljaninom i državljaninom Libanona koji su zaustavljeni i zatečeni u prijevozu stranih državljana. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.

Prema stranim državljanima postupano je prema Zakonu o međunarodnoj zaštiti i Zakonu o strancima.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske.

Temeljem naloga Općinskog državnog odvjetništva Slavonskom Brodu osumnjičenici su dovedeni sucu istrage Županijskog suda u Slavonkom Brodu, koji je rješenjem odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana za državljanina Bosne i Hercegovine, Libanona i Gruzije.

Pijančevanje na javnom mjestu

Policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod s ispostavom Vrpolje, su sinoć, oko 21 sat, u Podvinju, na Trgu Svetog Antuna, uočili više osoba kako konzumiraju alkoholna pića na javnom mjestu čime su počinili prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Izvršenim alkotestiranjem utvrđene su slijedeće koncentracije alkohola u organizmu kod: 36-godišnjaka (2,09 promila), 61-godišnjaka (2,08 promila) i 46-godišnjaka (2,68 promila). Policajci su također utvrdili da su 61-godišnjak i 46-godišnjak počinili i prekršaj iz Zakona o osobnoj iskaznici.

Pokušao prijeći državnu granicu s krivotvorenom dozvolom boravka

U subotu 4. svibnja, oko 22:40 sati, na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, na ulazu u Republiku Hrvatsku, policijski i carinski službenici su kontrolirali autobus (bosansko-hercegovačkih nacionalnih registracijskih oznaka), putnike i prtljagu. Prilikom pregleda dokumenata putnik u dobi od 40 godina (državljanin Republike Turske) je policijskim službenicima dao na uvid dozvolu boravka Kraljevine Belgije za koju je izražena sumnja u originalnost.

Daljnjim radom i provjerama je utvrđeno da je navedena dozvola boravka krivotvorena, te policijski službenici protiv 40-godišnjaka podnose kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Krivotvorenja isprave. Sukladno Zakonu o strancima navedenome je odbijen ulaz u R. Hrvatsku.

Upravljala automobilom pod utjecajem alkohola od 1,91 promil

Policijski službenici Mobilnog tima Policijske uprave brodsko-posavske, su dana 5. svibnja, oko 5:50 sati, u Slavonskome Brodu u Ulici Šetalište braće Radić, kontrolirali osobni automobil (srpskih nacionalnih registracijskih oznaka), kojim je upravljala 24-godišnjakinja (državljanka Republike Srbije). Alkotestom je u organizmu navedene vozačice očitana koncentracija alkohola u iznosu od 1,91 promil, nakon čega je privedena i zadržana u policiji do otrježnjenja. Također protiv iste je podnesen prekršajni nalog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Teško ozlijeđen motociklist

Jučer, 5. svibnja oko 1:30 sati na autocesti A3 kod Sibinja dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teže ozlijeđena.

Izvršenim očevidom utvrđeno je da je 45-godišnjak upravljao s motociklom autocestom od istoka u smjeru zapada pod utjecajem alkohola od 0,66 promila. Do prometne nesreće je došlo tako što vozač motocikla nije brzinu kretanja prilagodio osobinama i stanju ceste (dio ceste na kojem se izvode radovi), te je udario u prometni znak i pao na kolnik. U prometnoj nesreći teške ozlijede je zadobio 45-godišnjak koji je zadržan na daljnjem liječenju u Općoj bolnici u Slavonskome Brodu. Od istoga su uzeti potrebiti uzorci radi analize na alkohol nakon čega slijedi podnošenje odgovarajućih pismena.

Komentari
Prethodni članakZajedničkim snagama obnovljen drveni vlakić u Osnovnoj školi “Mato Lovrak”
Sljedeći članakOsnovna škola Ljudevita Gaja Nova Gradiška prvaci Brodsko-posavske županije u nogometu