Javnom projekcijom kratkih filmova na Ljetnoj pozornici sinoć je završen projekt  Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška koji je uključio provedbu aktivnosti razmjene mladih unutar Erasmus+ projekta „Moć umjetnosti“. Projekt je odobren na natječaju Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Tijekom provedbe aktivnosti sudionici su se upoznavali s temama kulture, različitosti i straha od nepoznatog, stereotipa i predrasuda, diskriminacije i ekstremizma, nasilja, kulture mira, izbjeglica, inkluzije i jednakosti te psihologije utjecaja.

-Korištenje metoda iskustvenog učenja omogućit će produbljivanje razumijevanja navedenih tema; uz razvoj afirmativnih stavova prema drugima i drugačijima. Taj je dio programa podrazumijevao usvajanje zajedničkih osnova, vrijednosti i stavova što je omogućilo učinkoviti grupni rad na razvoju kratkih filmova. Na radionicama koje smo organizirali mladi su osmišljavali, režirali i snimali kratke filmove na različite teme: različitost; strah i nerazumijevanje; ideologija; kultura nasilja; tolerancija; kultura mira; sloboda; jednakost – kaže Nikolina Jureković, voditeljica projekta.

Sve ono što su radili proteklih dana na radionicama, mladi iz nekoliko europskih zemalja prikazali su sinoć na Ljetnoj pozornici. Iskustva su više nego dobra:

-Projekt je prošao savršeno,mladi su zaista uživali. U subotu smo održali tzv. srednjoročnu evaluaciju, komentari su bili izvrsni. Bilo je mladih koji su nam rekli da su čak dvojili doći li ili ne. Sada im je zaista drago što su došli, kažu da su stekli divna prijateljstva i razbili predrasude i stereotipe o drugim nacijama. Uživali su u procesu učenja, osmišljavanja, snimanja i režiranja videa. Ukupno imamo šest videa, tako da smo nadmašili projektni plan. Snimljeno je njih sedam, ali jedan će biti prikazan isključivo online. Projekt će imati svoju facebook stranicu na kojoj će biti objavljeni svi video uradci na svim jezicima na kojima će biti objašnjeno što smo sve radili i zašto. Projekt je obuhvatio 30 mladih, ali smo mi uključili još dvoje mladih iz Nove Gradiške koji su u potpunosti sudjelovali u programu. Za ovaj događaj na Ljetnoj pozornici osigurali smo još dvoje mladih ljudi, volontera iz Nove Gradiške. Želim zahvaliti Ljiljani Šoch i Caffe baru „Carpe diem“ na ustupanju prostora Ljetne pozornice, Gradskoj glazbi, svim volonterima i medijima koji su pomogli naš rad – kaže Nikolina Jureković, voditeljica projekta.

 

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakSparina i vrućina vas ubijaju? Evo kako si pomoći
Sljedeći članakNapreduju radovi na uređenju sjevernog dijela Trga kralja Tomislava: Za “NG ljeto” Grad u novom “ruhu”