Učenici i nastavnici Glazbenog odjela Osnovne škole „Mato Lovrak“ sinoć su proslavili vrijednu obljetnicu, 50 godina rada i postojanja.

Od svog osnutka Glazbena je škola najprije djelovala pri Narodnom sveučilištu „Matija Antun Relković“, od 1991. godine kao Osnovna glazbena škola, da bi prošle godine zbog zakonskih regulativa postala glazbeni odjel pri Osnovnoj školi „Mato Lovrak“.

No, usprkos tome ova je ustanova od samih početaka do danas bila i ostala prije svega životna i umjetnička škola koja je glazbeno opismenila preko 40 generacija mladih glazbenika. Ustanova je to u koju su rado zalazili svi poklonici glazbe, te zvonke radosti, a mnogi njeni učenici danas su svoj životni poziv i odabir našli upravo u glazbi.

Stoga, je sinoćnji svečani koncert u povodu 50 godina postojanja i rada bio zamišljen kao svojevrsni presjek njihova rada i zajedničko djelo bivših i sadašnjih učenika.

Prije koncerta svečano je otvorena izložba „Naših 50 godina glazbe“, a potom su se u prepunoj dvorani Učilišta „Relković“ posjetiteljima predstavili bivši i sadašnji učenici.

–          Drago nam je da ste večeras s nama, upućujemo vam dobrodošlicu, a našim mladim glazbenicima poželimo još puno uspješnih nota i dobra u životu. Nema li ljepšeg načina nego ovu glazbenu večer započeti glazbom – istaknula je, pozdravljajući nazočne, voditeljica Glazbenog odjela Ana Turkalj.

Simfonija nota i glazbe

A glazba i glazbenici su uistinu sinoć dominirali dvoranom „Relković“.

Pjevački zbor pod vodstvom profesorice Helene Heler izveo je tri skladbe: „Adiemus“, „Come and go“ i skladbu našeg sugrađanina Marka Gašparovića „Lijepi Ive“, koji se ovoga puta „prihvatio“ dirigentske palPjevački zbor je ponos ove škole, svih mentora i voditelja. Dokazali su to brojnim nagradama i plaketama. Na državnim natjecanjima osvojili su tri druge i dvije treće nagrade. Na „Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži“ u Varaždinu tri srebrne i tri brončane plakete. I ove školske godine na natjecanjima zborova „Valis aurea cantat“ u organizaciji Glazbene škole Požega, u konkurenciji 20 zborova i više od 700 mališana iz kontinentalnog dijela Hrvatske, naš je zbor pod vodstvom profesorice Helene Heller u kategoriji popularne glazbe osvojio zlatnu nagradu.

Potom su se posjetiteljima predstavili i bivši učenici Glazbene škole Martina Knežević, Erin Keleuva, Terezija Galić i David Lanusović, Karmen Szabo, Laura Bušić, Kristijan Žakić, Manuela Vuković i Jura Dević, Slavica Serenčeš, Ida Ferković, Zvonimir Oršulić, Manuela i Kristina Vuković.

Glazbena škola je izuzetno ponosna i na svoj mješoviti orkestar škole koji je sinoć publiku doslovce „digao na noge“. Orkestar pod vodstvom nastavnice Blanke Brlić svoje početke bilježi kao harmonikaški orkestar 2007. godine. Vremenom, zbog interesa učenika prerasta u mješoviti orkestar, a par godina djeluje i mali orkestar za mlađe učenike koji su se na taj način pripremali za prelazak u veliki orkestar. Broje mnoge nastupe, kako u školi tako i na gradskim manifestacijama. Zbog velikog interesa i volje, sinoć su s njima bili i njihovi bivši članovi. Da vrlo ozbiljno i vrijedno rade pokazali su nam sjajnim izvedbama naslovne teme iz „Labuđeg jezera“ Petra Iljiča Čajkovskog, skladbe „Speak softly love“, teme iz filma „Kum“, Lennove „Imagine“ i naslovne pjesme i teme M. Arnolda „Most na rijeci Kwai“. A samo za ovu prigodu, bivši učenik Glazbene škole Jura Dević napisao je i aranžman poznate skladbe „Još i danas zamiriši trešnja“.

Pljesak i odobravanje svih nazočnih, riječi pohvale, vjerujemo, bile su najbolja nagrada svim izvođačima i njihovim nastavnicima kako bi hrabro nastavili pravcem koji su uspješno svladavali već punih pola stoljeća.

Stoga, našim glazbenicima, našoj školi, želimo još dovoljno dobrog vjetra za uspješan rad, život pun glazbe i glazbenu naobrazbu još niza naših mladih sugrađana!

Autor: Sanja Bukvić / photo: Željko Idžotić

Komentari
Prethodni članakOdržana skupština HPD “Strmac” / FOTO
Sljedeći članakZašto je novogradiška bolnica u ovolikoj travi?! Isto pitanje postavio je i ministar Varga