U Gradskom muzeju Nova Gradiška, ususret Međunarodnom danu muzeja otvorena je izložba fotografija jednog od najafirmiranijih i najznačajnijih hrvatskih fotografa Mije Vesovića.

Vesović se novogradiškoj javnosti predstavio samostalnom izložbom naziva „Suočavanja“ na kojoj su prikazani portreti u crno-bijeloj fotografiji. Upravo ove fotografije donose jedinstven uvid u umjetnički opus ovog vrsnog fotografa, poznatog po svojoj izuzetnoj sposobnosti bilježenja ljudske intime.

Mio Vesović, čije su fotografije već desetljećima sastavni dio kulturnog i umjetničkog pejzaža Hrvatske, poznat je po svojim portretima koji nadilaze običnu dokumentaciju. Njegove fotografije prikazuju duboke i složene emocije, čineći gledatelje sudionicima tih intimnih trenutaka. Izložba „Suočavanja“ sadrži seriju portreta koji ističu ljudsku ranjivost, snagu i osobnost, a sve kroz prizmu crno-bijele fotografije, medija u kojem Vesović majstorski barata kako tehničkim aspektima fotografije tako i onim kadrovskim.

Uvodnim riječima posjetitelje je pozdravio ravnatelj Gradskog muzeja Nova Gradiška, Miroslav Pišonić, a o izložbi i radu Mije Vesovića govorio je autor izložbe i muzejski savjetnik NMMU Željko Marciuš koji je kroz svoje izlaganje omogućio dublji uvid u razumijevanje prikazanih radova.

Izložba se sastoji od pojedinačnih, grupnih portreta i portreta s namjernom nastalih tijekom 80-ih godina, kao i onih skrivenih s dvaju setova snimanja filmova „Obećana zemlja” Veljka Bulajića iz 1986. i “San o ruži” Zorana Tadića. Marciuš naglašava kako je Vesović pjesnik portreta i urbaniteta – analitičar ljudske duševnosti. „Može biti gord, agresivan, kontradiktoran, pronicljiv, ali uvijek instinktivan, sugestibilan u stvaranju aluzije svojih čudesnih slika bez riječi, prirodnih čarolija…..Kako bi prodro u duh snimljenog, izvukavši nesvjesni tren egzistencije portretiranog.“ – istaknuo je.

„Ako njegova profesija jest reporter i voajer, onda je on reporter-voajer-humanist koji traži obično ljudsko u zakučastim dijelovima čovječje prirode i zagonetno u posvemašnjoj predvidljivoj običnosti ljudske vrste.“ – dodaje Željko Marciuš.

I zaista, svaki Vesovićev portret priča vlastitu priču, a zajedno čine bogatu tapiseriju ljudskih iskustava i emocija koje niti jednog promatrača ne ostavljaju ravnodušnim. Iako vrstan i uspješan, majstor zanata, Vesović ostaje nenametljiv, samozatajan i skroman, a njegove fotografije govore više od tisuću riječi. Dokument su jednog vremena, društveno-kulturnog života, ali i onog dubljeg – ljudskosti i emocija. Vesovićev rad, prepoznat i cijenjen ne samo u Hrvatskoj već i širom svijeta, predstavlja vrhunac fotografske umjetnosti, čineći ovu izložbu nezaobilaznim događajem za sve ljubitelje fotografije i umjetnosti općenito.

Izložba „Suočavanja“ bit će otvorena za posjetitelje do 15. lipnja.

Životopis autora:
Mio Vesović (Gornja Dubica, 1953.) diplomirao je filmsko snimanje na Akademiji za kazalište, film i televiziju-Zagreb u klasi Nikole Tanhofera. Surađivao je u Studentskome listu, Poletu, Pitanju, Qorumu, Svijetu, Startu, Globusu,Gloriji, Fokusu i mnogim drugim tjednim i dnevnim izdanjima. Godine 1979. zajedno s Ivanom Posavcem utemeljili smo umjetnički studio MO (mekano okidanje). S Ivanom Posavcem realizirao sam stotinu pedeset naslovnih stranica za časopis Danas. Kao fotograf surađivao sam s poznatim redateljima: Zoranom Tadićem (San o ruži), Rajkom Grlićem (Štefica Cvek u raljama života), Veljkom Bulajićem (Obećana zemlja) te Dušanom Makavejevim (Manifesto) kao specijalni fotograf. Njegove fotografije nalaze se u zbirkama naših umjetničkih muzeja: Muzej suvremene umjetnosti preko 100 fotografija, a nekoliko ih je bile u stalnom postavu, Muzej za umjetnost i obrt, u NMMU-u u Galeriji umjetnina u Splitu i drugim relevantnim privatnim i javnim zbirkama. Vesovićev film Prolaz za Bogove (2006.) sa Ivanom Kožarićem prikazan na: 29. reviji hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva 2007. godine, 7. prvenstvu autorskoga studija 2007., 17. danima hrvatskoga filma 2008., na Festivalu novog filma 2008. u Splitu i Cannes Film Festivalu 2008. godine. Vesović je i dobitnik nekoliko prvih nagrada za fotografiju i 1. Nagrade Salona Mladih za Portret. Živi i radi u Zagrebu.

Komentari
Prethodni članakOŠ Ljudevita Gaja s udrugom ADOPTA u projektu pod nazivom „Šarene škole- koje djeca vole!“.
Sljedeći članakNajava iz policije: Prodaja bicikala po povoljnim cijenama