Tijekom vikenda, na području u nadležnosti rada Policijske uprave brodsko-posavske, evidentirano je 16 kaznenih djela.

Na prometnicama u nadležnosti rada policijske uprave zabilježeno je osam prometnih nesreća, jedna s ozlijeđenim osobama i sedam s materijalnom štetom.

Iz područja javnog reda i mira evidentirana su tri događaja narušavanja javnog reda i mira.

Lažno se prijavio kao počinitelj prometne nesreće

Policijski službenici Službe kriminalističke policije su u petak, 17. svibnja dovršili kriminalističko istraživanje nad 28-godišnjakom i 20-godišnjakom. Naime, 3. veljače ove godine u Slavonskom Brodu na Sjevernoj veznoj cesti 28-godišnjak je pod utjecajem alkohola prouzročio prometnu nesreću s materijalnom štetom. Kako bi izbjegao prekršajnu odgovornost on je kontaktirao 20-godišnjaka i potakao ga da dođe na mjesto događaja te da se predstavi kao vozač što je isti i učinio, čime je policijske službenike doveo u zabludu. Temeljem neistinitog iskaza 20-godišnjaka, policijski službenici su sačinili zapisnik o očevidu s neistinitim podatkom o vozaču. Protiv 20-godišnjaka je podnesena kaznena prijava za kazneno djelo ovjeravanje neistinitog sadržaja, a protiv 28-godišnjka je podnesena kaznena prijava za kazneno djelo Poticanje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Oduzete dvije automatske puške i plinski pištolj s pripadajućim streljivom

U sklopu kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela, policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod s Ispostavom Vrpolje su (dana 19. svibnja) temeljem naloga Županijskog suda u Slavonskom Brodu pretražili dom i prostorije koje koriste 45-godišnjak i 45-godišnjakinja. Pritom su pronašli i od 45-godišnjaka oduzeli dvije automatske puške M 70 AB2 sa 15 pripadajućih spremnika i 483 komada streljiva kalibra 7,62 x 39 mm. Policijski službenici protiv oboje podnose kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Prijetnje, dok protiv 45-godišnjaka podnose i kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Nadalje, protiv 45-godišnjaka slijedi optužni prijedlog Općinskom sudu u Slavonskom Brodu zbog počinjenog prekršaj iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, jer nije u zakonskom roku prijavio nabavku plinskog pištolja sa dva pripadajuća spremnika i 50 komada streljiva.

Alkoholizirani vozač prouzrokovao prometnu nesreću na pružnom prijelazu

Na prijelazu ceste preko željezničke pruge, dana 19. svibnja, oko 4 sata, u Prvči se dogodila prometna nesreća, koju je prouzrokovao alkoholizirani vozač. Policijski službenici su očevidom utvrdili da je 23-godišnjak upravljajući osobnim automobilom, zbog neprilagođene brzine kretanja u slijetanju s pružnog prijelaza prednjim i donjim dijelom automobila udario u tračnice. U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba. Alkotestom je u organizmu vozača očitana koncentracija alkohola u iznosu od 1,75 promila, te je isti priveden u prostorije policije i zadržan na otriježnjenju. Policijski službenici protiv 23-godišnjaka podnose optužni prijedlog Općinskom sudu u Slavonskom Brodu zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.  

U prometu s 1,59 promila

Policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška su jučer, 19. svibnja oko 2:50 sati u Novoj Gradiški prilikom nadzora prometa zaustavili i kontrolirali 25-godišnjaka koji je upravljao s osobnim automobilom. Izvršenim alkotestiranjem utvrđeno je da isti upravlja vozilom pod utjecajem alkohola od 1,59 promila. Policijski službenici su vozača priveli i zadržali u prostorijama policije do otrježnjenja te protiv njega podnose optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Rezultati provedene akcije alkohol

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske su ovoga vikenda 18./19. svibnja u vremenu od 20 do 05 sati proveli akciju usmjerenu na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i droga, kao i druge teške prekršaje u prometu koji su izravni uzročnici prometnih nesreća. Provedenom akcijom sankcionirano je 15 alkoholiziranih vozača.

Komentari
Prethodni članakNapustio nas je omiljeni pedijatar dr. Stipe Čular
Sljedeći članakKino NG prikazuje: FURIOSA: POBJEŠNJELI MAX SAGA