Svjedoci smo visokih temperatura koje su netipične za zimski period godine. Zbog toga probleme imaju i suhomesnati proizvođači. Kako sačuvati suhomesnate proizvode na visokim temperaturama?

Što se točno događa s mesom na ovim visoikm temperaturama? Probleme nam je pojasnio Mario Tworek iz Nove Gradiške, vlasnik OPG-a Tworek koji se godinama bavi suhomesnatom proizvodnjom.

“Možemo reći da je ovo vrlo kritična godina u kojoj nije lako proizvesti suhomesnati proizvod, prije svega zbog klimatskih uvjeta ove godine, dakle visoke temperature i visoka vlažnost zraka. U tim uvjetima razvijaju se plijesni i mogu nastati značajni problemi sve do oštećenja i truleži samog proizvoda. Ovitak je sam po sebi odimljen, međutim zbog silne magle i vlage, ona je došla na crijevo i uslijed temperature stvara se plijesan. Spas imaju oni koji suše meso na tavanu, a svi mi koji to radimo u pušnici imamo problema”, kaže Tworek.

No, riješenje za ovaj problem postoji.

“Ne smije se sjediti i čekati. Ono što je riješenje u početnoj fazi, može se obrisati ovitak na kulenu, kulenovoj seki i kobasici, slaninu također i eventualno rebra. Potrebno je to obrisati, a ako je intenzivnije oprati u vodi s nekom spužvicom koja neće oštetiti crijevo. Nakon toga isprati ponovno u vodi, odnosno da se plijesan ispere sa spužvicom, osušiti na zraku i staviti ponovno u pušnicu kako bi topli zrak, odnosno temperatura od drveta osušila ta crijeva. Poželjno ih je staviti potom u nekakve prostore gdje neće dolaziti toliko vlage, dok ne prođe vremenska nepogoda. Ne bih htio da naši sugrađani bace niti jedan par kobasica, jer ipak se to radi za cijelu godinu i na ponos je svih nas”, kaže Tworek.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezano uz ovu problematiku svakako se možete obratiti Mariju Tworeku u ulici kralja Zvonimira 179 gdje odnedavno postoji i natpis Turističke zajednice  “Kušaonica kulena”.

 

Komentari
Prethodni članakBrodsko posavska županija i “povučena” sredstva EU fondova
Sljedeći članakSjećate li se ovog pizduna?