U sklopu manifestacije „Bljesku u čast” koja je jučer održana u Novoj Gradiški, Hrvatska kulturno umjetnička udruga „Trenk” bila je domaćin i organizator 5. Smotre šetanih kola „Oj, Gradiško ravno polje”. Posjetiteljima su se predstavili članovi kulturno umjetničkih društava “Šokica” iz Slobodnice, “Rešetari”, “Voćin”, “Podvinje” i Hrvatsko kulturno umjetničko društvo “Darda”, a pjesmama i plesovima novogradiškog kraja predstavili su se i domaćini, članovi dječje skupine “Trenka”.

– Iznimno nam je drago što smo i ove godine u našem gradu okupili naše drage prijatelje, a našim sugrađanima omogućili da uživaju u prekrasnim pjesmama i kolima naše domovine. I ove smo godine nastojali prezentirati stare slavonske običaje i promovirati kulturnu baštinu slavonskog sela u pjesmi, plesu, nošnji, a posebno naša šetana kola. Cilj svega je očuvati našu prebogatu baštinu od zaborava i pokazati da se itekako imamo čime ponositi – istaknula je dopredsjednica Hrvatske kulturno umjetničke udruge „Trenk” Željka Akmačić. Smotru je otvorila i zahvalila gostima i domaćinima na sjajnom folklornom druženju predsjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška i direktorica Turističke zajednice Dinka Matijević.

Zašto šetana kola?

– Dio su nematerijalne kulturne baštine i tradicije hrvatskoga naroda. Šetana kola zaštićena su kao nematerijalno kulturno dobro od 2009. godine. Šetana kola važan su element kulturnog identiteta šokačke kulture i šokačkoga identiteta. Predstavljaju najstariji sloj našeg plesnog folklora i često su prožeta magijskim i obrednim motivima. Okolica Nove Gradiške poznata je po brojnim šetanim kolima u kojima su ispričane mnoge priče i ljubavi, životu, selu, običajima i povijesti – dodaje.

Posjetitelji su i ovoga puta mogli uživati u bogatom folklornom programu, a zabava se nastavila i nakon smotre, zajedničkim kolom te zabavom gostiju, domaćina i građana uz Tamburaški sastav “Satir” iz Davora.

Komentari
Prethodni članakU Novoj Gradiški položeni vijenci povodom 29. obljetnice VRO “Bljesak”
Sljedeći članakTS Satir, Festival graha i odlična atmosfera obilježili manifestaciju “BLJESKU U ČAST 2024.”