Uoči 29. obljetnice vojno redarstvene operacije “Bljesak”, jučer su kod Spomen obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima na novogradiškom bojištu i diljem Lijepe naše u Domovinskom ratu, te ispred spomenika dr. Franje Tuđmana, položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Vijence su položili, svijeće zapalili te prigodnom molitvom odali počast svim hrvatskim braniteljima članovi Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske Nova Gradiška , Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Nova Gradiška, članovi HVIDRA-e Nova Gradiška i Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata «Zebre» Nova Gradiška.

Podsjetimo, vojno redarstvena operacija Hrvatske vojske i Specijalne policije RH „Bljesak” započela je 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.
U manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.
Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.
Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je ili od posljedica ranjavanja 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota  HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Komentari
Prethodni članakEuropski parlament donio prva pravila EU-a za suzbijanje nasilja nad ženama
Sljedeći članakOdržana Smotra šetanih kola “Oj, Gradiško, ravno polje”