Parlament je u srijedu s 522 glasova za, 27 protiv i 72 suzdržana donio prva pravila EU-a za suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Novom direktivom poziva se na donošenje strožih zakona za borbu protiv kibernetičkog nasilja, učinkovitiju pomoć žrtvama i uvođenje mjera za sprečavanje silovanja.

Zabranjuju se sakaćenje ženskih spolnih organa i prisilni brak te se utvrđuju posebne smjernice za kaznena djela na internetu poput otkrivanja osobnih podataka i nezatraženog slanja seksualno eksplicitnih materijala (tzv. cyberflashing).

Novo zakonodavstvo sadrži dulji popis otegotnih okolnosti za kaznena djela za koja su predviđene strože kazne poput zločina protiv javnih osoba, novinara ili boraca za ljudska prava. Taj popis uključuje i namjeru kažnjavanja žrtava na temelju njihova roda, seksualne orijentacije, boje kože, vjere, socijalnog podrijetla i političkog uvjerenja te želje da se sačuva ili obrani „čast”.

Pristup uslugama u području spolnog i reproduktivnog zdravlja
Sigurnost i dobrobit žrtava trebali bi biti prioritet, a to uključuje i pristup skloništima. Osim toga, trebalo bi osigurati pristup zdravstvenim uslugama, uključujući usluge zdravstvene skrbi u području spolnog i reproduktivnog zdravlja. Vlasti država članica imat će veće obveze u pogledu prijave i prikupljanja dokaza. Uz to, trebat će podići javnu svijest o tome da se spolni odnos bez pristanka smatra kaznenim djelom.

Parlament je također inzistirao na tome da Komisija svakih pet godina izvijesti o tome treba li ovu direktivu revidirati.

Suizvjestiteljica i članica Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost Frances Fitzgeralnd (EPP, Irska) izjavila je: „Danas je Parlament napravio prvi korak prema tome da Europa postane prvi kontinent na svijetu koji je suzbio nasilje nad ženama. Ovo je sveobuhvatan zakon koji će spriječiti nasilje nad ženama, zaštititi žrtve i procesuirati počinitelje te tako osigurati holistički pristup u borbi protiv ovih strašnih zločina. Ne možemo govoriti o jednakosti bez da iskorijenimo nasilje nad ženama; moramo osigurati da oni koji počine takve zločine ne prođu nekažnjeno.“

Suizvjestiteljica i članica Odbora za građanske slobode Evin Incir (S&D, Švedska) rekla je: „Ovo direktiva je prekretnica koja utjelovljuje našu nepokolebljivu predanost jačanju prava žena i spašavanju života. Dok koračamo naprijed, zapamtimo ovaj trenutak kao prvi povijesni korak u jačanju prava žena i osvjetljavanju puta prema budućnosti u kojoj svaka žena može živjeti bez straha i ugnjetavanja. Ovo je pobjeda za pravdu i jednakost diljem Europske unije.“

Izvor: EU Parlament

Foto: Screenshot

Komentari
Prethodni članakU Novoj Gradiški narušavao javni red i mir; u Starom Petrovom Selu verbalno i fizički se sukobili
Sljedeći članakU Novoj Gradiški položeni vijenci povodom 29. obljetnice VRO “Bljesak”