Svečano i dostojanstveno danas se obilježava 29. obljetnica vojno redarstvene operacije „Bljesak”, veličanstvene akcije Hrvatske vojske i Specijalne policije RH koja je započela 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području. Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1., 2. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.

U manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.
Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je ili od posljedica ranjavanja 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota  HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Vojno-redarstvena operacija “Bljesak” prethodila je operaciji “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Državni vrh u Okučanima

Središnja svečanost održana je u Memorijalnom kompleksu ‘Kristalne kocke vedrine’ u Okučanima.

Na spomen obilježje vijence je položilo izaslanstvo obitelji hrvatskih branitelja poginulih u „Bljesku” i umrlih od posljedica ranjavanja, ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovali u ovoj akciji te predstavnici udruga iz Domovinskog rata, potom i državni vrh te izaslanstvo općina, gradova i županija.

Obilježavanju 28. obljetnice VRO Bljesak nazočili su predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović s izaslanstvom OS RH, premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovale u VRO Bljesak i predstavnici udruga iz Domovinskog rata, izaslanstva županija, gradova i općina i brojni građani.

U znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije Bljesak, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva danas su poletjeli iz vojarne „Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici te izveli svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale preletjevši preko Hrvatske.

“Odajemo počast svim hrvatskim braniteljima, vojnicima, policajcima i svima koji su poginuli u VRO Bljesak. Zahvaljujemo njima, njihovim obiteljima, onima koji su najviše dali za hrvatsku slobodu. Danas je bilo lijepo vidjeti i dva Rafalea u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su na poseban način odali počast i komemorirali ovu obljetnicu.” – poručio je premijer Andrej Plenković.

“Svakog 1. svibnja sjećamo se VRO Bljesak i odajemo dužno poštovanje svima koji su dali život za domovinu, ali i onima koji su danas živi i molimo se za njihovo zdravlje jer su nam omogućili da živimo u slobodnoj državi. Moramo na mlade prenositi tu ljubav i spoznaju kako smo teško dobili našu domovinu. Svaki Bljesak je osjećaj i ponosa i boli, ali i radosti što živimo u slobodnoj Hrvatskoj.” – kazao je Brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

“Dvadeset i devet godina prošlo je od VRO Bljesak i ovdje smo kako bi izrazili zahvalnost i prisjetili se svih onih heroja koji su u toj vojnoj operaciji najavili veliku pobjedu u Oluji koja se dogodila nekoliko mjeseci kasnije. To je bio temelj na kojem je kasnije krenuo razvoj moderne Hrvatske države. Dužni smo ih se sjećati i nove naraštaje podsjećati. Drago mi je isto tako da su nebom preletjela dva Rafalea koji isto tako podsjećaju na napredak koji je Hrvatska ostvarila od 1995. godine i drago mi je da su se ovdje okupili brojni ljudi i brojni branitelji kako bi se prisjetili tih presudnih dana iz moderne hrvatske povijesti.” – rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić uputio je česttiku svim građanima Republike Hrvatske te se prisjetio svih onih koji su svoj život dali za svoju domovinu.

Proslava pobjedničke akcije Bljesak u Okučanima završit će koncertom grupe Crvena jabuka.

Komentari
Prethodni članakTS Satir, Festival graha i odlična atmosfera obilježili manifestaciju “BLJESKU U ČAST 2024.”
Sljedeći članakKino NG prikazuje animirani film : Nerazdvojni – sinkronizirani