Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava danas je u novogradiškog Gimnaziji održana debata na temu “Svaka žena ima pravo na pobačaj”.

Svega mjesec dana u Gimnaziji Nova Gradiška djeluje debatna skupina pod vodstvom profesorice psihologije Koralje Hausnet Lasović na koju je ravnateljica Ljiljana Ptačnik izuzetno ponosna. Naime kao profesorica hrvatskog jezika zadovoljna je da se kod učenika potiče komunikacija, te podržava kolegicu u njenim nastojanjima da organizira učenike u još jednu izvannastavnu aktivnost kao što je debatni klub. Također je zadovoljna angažmanom učenika u toj aktivnosti i spremnošću na ovaj oblik razmjene mišljenja.

Učenici su se za današnju debatu pripremili detaljnije nego prethodni put, što se potvrdilo tijekom debatiranja. Obje skupine, afirmacijska i negacijska, pokazale su znatan napredak i ozbiljnost pristupanja ovako važnoj temi. Prema riječima voditeljice Hausnet Lasović učenicima je ponuđeno više tema, međutim sami su izabrali raspravu o pobačaju. Mada se tema sama po sebi čini opširnom i zahtjevnom, učenici su je odlično prihvatili, nudeći brojne argumente “za” i “protiv”.

Komisija u sastavu Ivana Barišić, Zrinka Ivanišević i Gordana Đuričić, glasovima dva za negacijsku skupinu i jedan za afirmacijsku, donijela je odluku o pobjedi negacijske skupine. Negacijska skupina je i ovaj put bila uvjerljivija s čvršćim argumentima, te je djelovala kao cjelina, dok je afirmacijska skupina imala problema s artikuliranjem svih razloga “za”. U konačnici obje skupine su ocjenjene kao vrlo dobre, a u skorim debata se nadamo i odlične. Ova debata bila je posjećenija i učenici gledatelji su na kraju i sami iznosili svoja razmišljanja i argumente.

no images were found

Komentari
Prethodni članakU Okučanima pronađeno oružje, u Novoj Kapeli 67-godišnjak prijetio kuburom
Sljedeći članakHvala i slava dr. Franji Tuđmanu / Foto