Danas je u organizaciji Udruge ratnih veterana 121. brigade Nova Gradiška, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata brodsko – posavske županije i Odbora za obilježavanje ustroja 121. brigade i značajnih datuma iz Domovinskog rata obilježena  25. obljetnica osnutka 1. bojne 121. brigade Nova Gradiška.

Nekadašni pripadnici 121. brigade Hrvatske vojske Nova Gradiška okupili su se na Šahovnici na stredišnjem gradskom Trgu, te nakon svčeanog mimohoda zajedno s predstavnicima Ministarstva branitelja, Županije, Grada, okolnih općina, institucija i udruga položćili vijence i zapalili svijeće kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Svečanom činu odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima kod Spomenika nazočili su i polaznici Dječjeg vrtića “Nova Gradiška” predvođeni odgojiteljicom Majom Senić. Sveta Misa služena je u Župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, a u Domu “Mala” okupljenima su se obratili gosti i domaćini.

Ratni put brigade

Novogradiška brigada službeno je ustrojena 1. listopada 1991. godine, a njezina 1. bojna svoj ratni put je počela kao dobrovoljačka postrojba Zbora narodne garde 28. lipnja koja je prije toga bila 3. bojna 108. brodske brigade. Od zarobljenog oružja u Novoj Gradiški osniva se još jedna bojna koja će postati 2. bojna 121. brigade.
Nakon ustrojavanja 3. listopada, 121. brigada zajedno sa 108. brigadom kreće u svoju prvu akciju, protunapad duž stare ceste Nova Gradiška-Okučani pri kojem je JNA izgubila pet tenkova i dva oklopna transportera. Tijekom studenog brigada vrši nove protunapade i pomiče crtu obrane u smjeru Mašića i Medara.
Na južnoj crti obrane brigada drži položaje na Goricama s jednom satnijom 3. brigade i 99. brigadom.
Od 10. prosinca brigada sudjeluje u zajedničkoj akciji s ciljem uspostave potpunog nadzora nad putem Nova Gradiška – Požega i selima Snjegavić, Golobrdac, Čečavac, Jeminovac, Sinlije, Opršinac, Vučjak Čečavski i Ruševac. Nakon devet dana borbi zauzeto je jako neprijateljsko uporište Mašička Šagovina, a 30. prosinca zauzeto je i selo Širince. Akcija ‘Širinci’ zaustavljena je tek 3. siječnja 1992. nakon potpisivanja Sarajevskog sporazuma.
Nakon primirja 121. brigada drži položaje nasuprot 18. korpusa Srpske vojske Krajine, a taktička skupina odlazi na istočnoslavonsko bojište.
U jesen 1994. godine brigade se preustrojava u 121. domobransku pukovniju. Zajedno sa pukovnijom brigada je imala 156 poginulih i 536 ranjenih.

no images were found

Komentari
Prethodni članakKOD STAROG PETROVOG SELA – Teško stradao 45-godišnji muškarac
Sljedeći članakSigurnost građana je najvažnija – oprema Specijalističkoj postrojbi za spašavanje iz vode