Autor: Jerko Zovak/Sbplus

 

Koristeći velike riječi, slabi kandidat za gradonačelnika želio je poslati jaku poruku kako se sprema krenuti u borbu protiv ‘zločinaca’ i, ako bude potrebno, kao pravi ‘vitez’, za svoje Novogradiščane poginuti. A, ustvari, kao mali demagog i velika kukavica, na svoje neimenovane političke protivnike, pljucnuo je žutu vodicu.

Bez obzira kazao to Vinston Čerčil (hrv. Winston Leonard Spencer Churchill) ili netko drugi, zvuči uvjerljivo: ‘Najviše se laže prije izbora, tijekom rata i poslije lova’. Budući da u Novoj Gradiški upravo traje kampanja za prijevremene lokalne izbore, bilo bi normalno da tamo sve frca od obećanja i laži kandidata za gradonačelnika ili gradske vijećnike.

Za divno čudo, od relevantnih pretendenata niti se čuju velika obećanja niti velike laži. Pače, jedan od dvojice izglednih kandidata za gradonačelnika, SDP-ov Vinko Grgić, kazat će: ‘Ostale stranke i kandidati su korektni‘.

I, dok dvojica ozbiljnih kandidata (Grgić i dr. Oršulić) biraju riječi i govore tiho, uzrok izvanrednih izbora i, zbog toga, jednodušno smijenjeni bivši gradonačelnik, Željko Bigović, svojom vriskavom nasrtljivošću, pokušava pozornost javnosti skrenuti na sebe.

Što i kako Bigović poručuje Novogradiščanima

S nedopustivom drskošću, Bigović će na svojim propagandnim papirićima tiskati službeni grb Grada Nove Gradiške i, na taj način, zbunjivati ljude. Naime, puno je onih koji će misliti kako im piše aktualni, a ne netom smijenjeni, gradonačelnik. Pače, pogledom na pozu pored četiri zastave, malo je onih koji neće progutati obmanu kako je u pitanju ozbiljan državnik, a ne neozbiljan, i zbog toga smijenjeni, provincijski gradonačelnika.

Već floskularno naslovljen propagandni letak: Zajedno za bolji grad, govori kako je u pitanju demagogija, a ne sadržajno ozbiljna politička poruka. Što bi to trebalo značiti ‘zajedno’. S kime zajedno? S građanima? S kojim građanima? Onima koji su smijenili ga, ili onima koji za njega glasali ne bi ni kad bi se najeli zeljaste korovske biljke zvane Bunika.

‘Za bolji grad’ klikće Bigović Novogradiščanima, očito, uvjeren kako svi oni boluju od amnezije. Uvjeren kako su svi zaboravili njegovo plagiranje politike prethodnika, notornog Josipa Vukovića, dojučerašnje SDP-ove perjanice u katranu. Doslovno, a ne površno, plagirao je Vukovića. Održavao je neosocijalističkog gospodarskog parazita DING, bespravno zaduživao Grad, autokratski upravljao procesima i ljudima, sebe stavljao iznad stranke koja ga je izmislila… Dakle, sve ono o čemu smo već pisali pod naslovom Mali plagijator velikog falsifikatora.

Nesposoban za pokretanje, odlučio je zaustavljati

Svjestan činjenice kako su Novogradišćani uvjerili se da nije sposoban ništa pokrenuti, Bigović je u ovoj predizbornoj kampanji sve stavio na jednu kartu – odlučio je birače uvjeriti kako je ekspert za zaustavljanje. Pritom, sukladno dosadašnjoj praksi demagoškog nasrtljivca – vitez koji mrzi okrugle stolove – prodaje maglu i žutu vodicu.

‘Zaustavimo ucjene i linč građana’, viče ‘vitez’ na sav glas i, dakako, ne kaže o kakvim ucjenama je riječ, niti kaže tko koga želi linčovati. Tek, po uzoru na ekstremne političke i/ili vjerske huškače, zove u boj, a kad skupi dovoljno velik broj ekstremista kojima može manipulirati, uprijet će prstom u trenutno najvrjedniju metu.

‘Zaustavimo kriminalce iz javnih medija’, drugi je ‘vitezov’ poklič kojim poziva na linč. Pritom, dakako, ne kaže tko su ‘kriminalci’ i u kojim ‘javnim medijima’ sjede. Ne kaže kome glavu razbiti treba – jer o ‘vitezu’ ne piše kako priliči o ratniku pisati, niti govori kojem mediju stakleni izlog razbiti treba – jer previše vidi.

‘Zaustavimo udruženu političku mafiju’, treći je, pomalo plačljiv, ‘vitezov’ poziv iz kojeg ‘provejava’ strah. Očito, i sam svjestan činjenice da je običan politički plagijator Josipa Vukovića, Bigović nije usudio se koristiti sintagmu ‘Udruženi zločinački poduhvat’ jer bi morao navesti koji to ljudi iz kojih stranaka su udružili se, i protiv koga. Na primjer, morao bi kazati da su SDP i HDSSB udružili se tijekom njegova smjenjivanja, kako bi spriječili daljnju devastaciju Nove Gradiške, a da im je, pritom, HDZ pomogao ne kandidiravši ga za gradonačelnika.

‘Zaustavimo pljačku Nove Gradiške’ zadnji je ‘vitezov’ poklič tiskan na žutom papiriću i očigledan plagijat. Naime, svi koji su sudjelovali u Bigovićevu smjenjivanju s funkcije gradonačelnika i onemogućavanju njegove nominacije za HDZ-ova kandidata, ustvari, bore se protiv pljačke Nove Gradiške. Pljačke koju je svojom politikom inicirao Josip Vuković, a koju je Bigović u cijelosti plagirao.

Ništa osobno  

Dakle, koristeći velike riječi, slabi kandidat za gradonačelnika želio je poslati jaku poruku kako je spreman krenuti u borbu protiv ‘zločinaca’ i, ako bude potrebno, kao pravi ‘vitez’, za svoje Novogradiščane poginuti. A, ustvari, kao mali demagog i velika kukavica, na svoje neimenovane političke protivnike, pljucnuo je žutu vodicu.

Budući da sam Bigovića, kao staloženog i nenametljivog HDZ-ovog predsjednika Županijske skupštine, upoznao 1993. godine, neugodno sam iznenadio se njegovu ponašanju nakon što je postao novogradiški gradonačelnik 2013. U onoj mjeri u kojoj je razumno očekivati njegovo transformiranje u čovjeka iz ’93. u toj mjeri razumno je za Bigovića glasati na predstojećim izborima. I obrnuto.

Komentari
Prethodni članakIstražite porijeklo svoga prezimena!
Sljedeći članakPlanirate obnovu fasade ili krova? – zatražite potporu države