U Novoj Gradiški jučer je održana središnja proslava obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. GBR “Kune”. Na središnjem gradskom trgu tim povodom upriličena je izložba vojne opreme I naoružanja.

Brojna izaslanstva, roditelji i obitelji poginulih branitelja, veterani udruge 3. GBR Kune državni vrh na čelu s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem, izaslanstva Hrvatskog sabora, Vlade RH, Ministarstva obrane i MUP-a kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima i na Trgu dr. Franje Tuđmana polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su počast svim poginulim i nestalim braniteljima za koje je služena i Sv. misa u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, dok je u novogradiškom Domu kulture održana svečana akademija.

Ispred domaćina sve prisutne pozdravio je predsjednik udruge umirovljeni časnički namjesnik Dražen Rosi.

Na ratni put 3. GBR “Kune” podsjetio je njen posljednji ratni zapovjednik general pukovnik u miru Mladen Kruljac, koji je istaknuo kako je ova brigada sudjelovala u brojnim borbenim operacijama u istočnoj Slavoniji, te u vojno redarstvenim akcijama Maslenica, Bljesak I Oluja.

Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja, Ivan Anušić čestitao je 33. obljetnicu svim pripadnicima 3. gardijske brigade istaknuvši da je 3. gardijska brigada dala najveći danak u krvi:

Ni jedna gardijska brigada nije izgubila više ljudi od 3. GBR, ni jedna nije ratovala ne samo na istoku Hrvatske, nego i u zapadnoj Slavoniji, Dalmaciji i u najvećoj bitci svih bitaka, majci svih bitaka, a to je bitka za Vukovar i zato i danas na 33. godišnjicu i sve one koje dolaze nakon ove moramo se ujediniti. 3. GBR je najelitnija brigada koja je dala najveći obol u stvaranju RH, uz 204. Vukovarsku brigadu, to se ne smije zaboraviti.”

Čestitke i zahvalnost uputio je i predsjednik RH i zapovjednik oružanih snaga Zoran Milanović:

-“Nemaju svi narodi svoju državu, Hrvatska ima, izborila ju je, obranila i oslobodila i tu je vaša uloga ogromna i to se treba ponavljati i nikada ne zaboraviti. Kuna je zeznuta zvijer. Nije možda razglašena i nema riku poput lava i tigra, nema tu masu. Ali, ima lukavstvo, brzinu, prepredenost, strahovit ugriz, surovost u obračunu s neprijateljem. Opet, ima i eleganciju. To dugačko vitko tijelo ima stabilnost one kune. Dragi prijatelji, branitelji i osloboditelji, još jednom – hvala vam. Domovini vjerni! Živjeli”, poručio je Milanović.”

Važnost ove brigade i njene žrtve u Domovinskom ratu istaknuli su u svojim obraćanjima i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i župan Danijel Marušić.

Treća gardijska brigada osnovana je 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima i jedna je od najelitnijih brigada. Kroz 3. GBR “Kune” prošlo je oko 10.000 pripadnika, 392 je poginulo, više od 1000 ih je ranjeno, a 15 ih se još uvijek smatra nestalima. Pripadnici brigade, većinom sastavljena od mladića iz Slavonije, dali su nemjerljiv doprinos u obrani i oslobođenju Hrvatske.

Komentari
Prethodni članakOdržana uvodna konferencija projekta „Zaželi – 10 za 60“ Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. Brigade – Pukovnije Nova Gradiška
Sljedeći članakU Novoj Gradiški narušavao javni red i mir; u Starom Petrovom Selu verbalno i fizički se sukobili