Poštujući protuepidemijske mjere i fizičko distanciranje, u četvrtak, 28. svibnja održana je 23. sjednica Županijske skupštine koja se nakon elektroničkog oblika ponovno održala u Velikoj vijećnici.

Uslijedio je uobičajeni Aktualni sat u sklopu kojeg su vijećnici postavljali pitnja iz djelokruga rada župana i Županijske uprave. Presjek pitanja i odgovora donosimo u nastavku teksta:

Pero Ćosić: S obzirom da je Senat osječkog Sveučilišta jučer izglasao promjene koje će dovesti do odvajanja njegovih   slavonskobrodskih sastavnica te formiranja novog Sveučilišta u Slavonskom Brodu.na koji način će Brodsko-posavska županija nastaviti pomagati rad slavonskobrodskog Sveučilišta?

Župan Danijel Marušić: Ova odluka Senata osječkog Sveučilišta povijesna je za Grad Slavonski Brod, Brodsko-posavsku županiju pa i Republiku Hrvatsku u cjelini. Ona nam otvara nove mogućnosti i perspektive razvoja u području gospodarstva, kulture i obrazovanja te svkog segmenta života. Ideja o osnivanju brodskog Sveučilišta datira još ranije od 2008. godine i teško je reći kome na tome treba zahvaliti, a da nekoga ne izostavimo jer mnogi ljudi su svojim radom i zalaganjem doprinijeli njegovom formiranju.  Vjerujem da će Brodsko-posavska županija i dalje pomagati razvoj slavonskobrodskog Sveučilišta, a jučerašnji dan ostat će zapamćen u povijesti ne samo ovog dijela Republike Hrvatske već cijele naše Domovine.  Na tome ću zahvaliti Vladi RH na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, rektoru osječkog Sveučilišta prof. dr. sc. Vladi Gubercu i  Senatu u Osijeku, predsjedniku Županijske skupštine Peri Ćosiću, svim vijećnicima, saborskim zastupnicima, gradonačelniku Grada Slavonskog Broda Mirku Duspari, svim zastupnicima i vijećnicima prošlih saziva koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji projekta brodskog Sveučilišta, privremenom rektoru gospodinu Lujiću,kao i svima onima koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli formiranju Sveučilišta. Brodsko-posavska županija je kroz protekle mandate na razne načine pomagala stvaranju preduvjeta za formiranje Sveučilišta, pa tako i financijski u iznosu blizu milijun kuna za pojedine institucije u vjeri kako će to biti dobra osnova. Na tom putu bilo je mnogo prepreka koje smo uspješno riješili i doista sam ponosan ne samo kao župan, već i kao stanovnik Brodsko-posavske županije.

Dragica Vučković: 1.Što je Brodsko-posavska županija učinila po pitanju povećanja potpora poljoprivrednicima u vrijeme krize s koronavirusom?

2.Imamo li povratnih informacija i hoćemo li dobiti PCR uređaj za brzo testiranje osoba sa sumnjom zaraze koronavirusom?

3. Možemo li od Brodsko-posavske županije dobiti Plan mreže dječjih vrtića s obzirom da neke od osam općina BPŽ otvaraju svoje vrtiće i da li će oni provoditi program predškole ili će to kao i do sada obavljati Dječji vrtić „Ivančica” iz Oriovca?

Zamjenik župana Stjepan Bošnjaković: 1. Što s tiče programa pomoći poljoprivrednicima i OPG-ovima, mi smo neke mjere već poduzeli, a neke su u tijeku. Izradili smo jedan sveobuhvatni paket mjera pomoći i gospodarstvu i poljoprivredi. U vrijeme najveće epidemiološke krize, sufinancirali smo pokretanje web platforme „lokalno2go”, odnosno online tržnice koja okuplja proizvođače i prerađivače poljoprivrednih proizvoda kao i kupce. Pripremamo mjeru oslobađanja od plaćanja zakupa poljoprivrednog zemljišta u dijelu od 10% koji se odnosi na Brodsko-posavsku županiju za što nam treba suglasnost Ministarstva poljoprivrede. Isto tako sa poslovnim bankama smo dogovorili reprogram kredita, odnosno moratorij od 6 mjeseci za županijske poduzetničke kredite koji su u procesu otplate. Za vrijeme moratorija županija će sufinancirati onaj dio kamata koji inače sufinancira, ali i onaj dio koji sufinanciraju sami poduzetnici. U pripremi je i mjera za sufinanciranje krava prvotelki sa 800 kuna po grlu za poljoprivrednike.

Župan Danijel Marušić: 2. Prošli tjedan održan je sastanak s temom nabavke PCR uređaja na kojem je nazočio ravnatelj slavonskobrodske Bolnice dr. Josip Samardžić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr.Ante Cvitković te predstavnici jednog velikog poduzeća koje inače nabavlja takve uređaje. Ne prejudicirajući ishod predstojeće javne nabave, mogu reći kako se radi o specifičnom i kvalitetnom uređaju koji za rad treba određene predradnje i tehničke uvjete jer želimo nabaviti uređaj koji će se osim detekcije koronavirusa moći koristiti i za neke druge pretrage i u brodskoj i novogradiškoj bolnici te u Zavodu za javno zdravstvo BPŽ. Raspisivanje javnog natječaja uslijedit će možda već slijedeći tjedan.

Privremena pročelnica za obrazovanje, sport i kulturu Anica Vukašinović: 3. Sukladno Zakonu program predškole provode jedinice lokalne samouprave. Brodsko-posavska županija donijela je mrežu predškolskih ustanova. Do sada nismo zaprimili ni jedna zahtjev koji bi predložio izmjene mreže. Bez takvog zahtjeva mi ne možemo učiniti promjene na mreži.

Zlatko Bunjevac: 1. Hoće li „Đuro Đaković” osim 300 milijuna kuna pomoći dobiti i nove poslove?

2. Može li se zatvoriti odlagalište u Davoru koji je u zadnje vrijeme često bio u plamenu?

3. Može li se pomoći lovačkim društvima koja su pogođena situacijom s afričkom kugom a kasnije i koronavirusom?

Župan Danijel Marušić: 1. Velika pomoć bilo je 300 milijuna kuna za koje je trebala suglasnost i Europske komisije. Što se tiče proizvodnje u „Đuri Đakoviću” ona ovisi o tržištu i teško je očekivati od nas da jednoj takvoj grupaciji pronađe posao. Mi smo ovdje uvijek kao potpora, a ponavljam, i Vlada RH je puno toga učinila. Od Uprave ćemo zatražiti izvještaj kako bi vidjeli što su do sada učinili i jesu li i oni pogođeni epidemiološkom krizom i što se događa na tržištu na kojemu su i oni prisutni. Vidjet ćemo koliko će se toga realizirati iz programa koji su oni predočili Vladi RH.

2. Što se tiče sanacije odlagališta u Davoru, moram konstatirati da se na malo gradilišta ne događaju požari, a prema mojim informacijama ono bi trebalo biti sanirano do kraja godine.

3. Što se tiče lovstva, zajedno s resornim pročelnikom obratit ćemo se nadležnim institucijama kako bi vidjeli na koji način možemo olakšati poslovanje lovozakupnika.

Ivan Šmit: 1. Koje će mjere štednje pokrenuti Županijska uprava s obzirom na pad gospodarske proizvodnje u vrijeme krize s koronavirusom, odnosno, na kojim će stavkama štedjeti?

2. Učenike i roditelje zanima informacija hoće li općine dijeliti besplatne udžbenike i kupovati radne bilježnice s obzirom da je škola uskoro gotova kako bi se mogli pripremiti za rujan?

3. Imate li informaciju kakvo je stanje u stočarstvu na području Brodsko-posavske županije s obzirom na epidemiološku krizu i pad prodaje mesa?

Župan Danijel Marušić: Mi smo objavili Odluku o posebnim mjerama za korištenje proračunskih sredstava u cilju prilagodbe uvjetima u vrijeme epidemije koronavirusa i predložili neke mjere za suzbijanje negativnih ekonomskih posljedica, no kako ste i sami rekli – kriza još uvijek traje. Mi moramo posebno sagledavati svaki tjedan koji nam dolazi. U lipnju će se održati Sjednica županijske skupštine na kojoj će jedna od točaka biti upravo tema koju ste spomenuli.

2. Vijećnik će na pitanje dobiti pisani odgovor

3. Uvažavajući niske temperature Vlada RH je promptno već u travnju donijela paket mjera potpora u iznosu od 50 milijuna kuna gdje je naglasak upravo na povrtlarstvu i voćarstvu. S obzirom na nemogućnost plasmana proizvoda koji je stvorio tržišne viškove, Vlada je donijela mjeru u iznosu 9 milijuna kuna za stočare kojom se za svako june plaća 1000kn za svaku svinju 200kn i svako janje 100 kn.

Pero Jelinić: 1. S obzirom da je prilikom požara na odlagalištu otpada u Davoru nastao otpad potencijalno opasan za okoliš, kako će i gdje biti zbrinut opožarni dio otpada koji je u kategoriji opasnog otpada?

2.Kako će se nova sistematizacija radnih mjesta odraziti na proračun Brodsko-posavske županije?

3. Zašto se prilikom sanacije savskog nasipa nije krenulo od tzv. Matkovićeve rampe koja je blizu gradu i bila je jedna od najslabijih točaka prilikom prethodnih poplava?

Župan Danijel Marušić: 1. Na sva pitanja vezana uz požar na odlagalištu otpad odgovor sam dobio da su nadležne inspekcije izlazile na teren nekoliko puta te da odlagalište ima sve važeće dozvole. Vaše pitanje uputit ćemo i pismeno te Vas o svmu izvijestiti podrobnije kada dobijemo odgovor.

2. Što se tiče sistematizacije poslova Brodsko-posavske županije i novih koeficijenata, sve je javno objavljno, a 12 milijuna kuna nisu pomoć, već obveza države, jer smo novom sistematizacijom preuzeli i djelatnike Ureda državne uprave kao i preko 200 poslova. Gledali smo da svi budu raspoređeni prema svojoj stručnoj spremi pa čak i da zadrže iste plaće ne prekoračujući okvire koji su nam zadani.

Komentari