Naglasak u projektu je na prevenciji institucionalizacije, odnosno na korisnicima usluge pomoći u kući.

Općina Rešetari po četvrti je put ostvarila sredstva za provedbu mjera pomoći starijim osobama preko projekta „Zaželi“. Projekt Općine naziva „Kreirajmo kvalitetniji život zajedno IV“ financiran je sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali u vrijednosti od 1.485.000,00 €. Povodom početka njegove provedbe 12. travnja 2024. godine se održala početna konferencija. „Četvrtom fazom ovog projekta zaposlili smo 30 osoba pružatelja usluga od kojih će svaki brinuti o šest do sedam korisnika. Sveukupno u ovoj fazi imamo 186 korisnika s područja općine Rešetari“, rekla je voditeljica projekta Martina Matijević.

Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti, prevencija institucionalizacije ranjivih skupina osiguravanjem dugotrajne skrbi i pružanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom. „Nakon tri provedbe projekta Zaželi, dobili smo prvu dužu fazu na tri godine što uvelike olakšava nama kao jedinici lokalne samouprave samu provedbu i aktivnosti. Ovo je jedan od najljepših projekata za nas u Slavoniji, najviše zbog činjenice same pomoći starijem stanovništvu kojeg u ovim krajevima ima mnogo. Jedan je od najboljih projekta Vlade koji konkretnom pomoći utječe za svakodnevni život naših građana“, rekao je načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga.

Program „Zaželi“ važan je upravo za područje Slavonije, ne samo zbog velikog broja samačkih staračkih domaćinstava, već i pomanjkanja socijalnih usluga i ustanova. „Zbog toga nam je bio cilj u ovom razdoblju omogućiti program Zaželi na tri godine sa najavom da isti neće više imati prekide te će se usluge provoditi u kontinuitetu. Za provedbu smo na početnih 130 mil. eura omogućili dodatna sredstva iz Državnog proračuna u iznosu od 276 mil. € i 100 mil. € iz Europskog socijalnog fonda. Na ovaj će način svi koji se prijave i prođu na natječaju moći ostvariti pravo na potporu. Po četvrti put, Rešetari postaju mala tvornica sreće s 30 novih radnih mjesta i mnogo sretnih korisnika“, istaknuo je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. Dodao je kako su u partnerstvu s Županijom i Općinom Vrpolje osigurana sredstva za izgradnju Centra za starije osobe za istok županije, a u planu su i novi socijalni projekti u Kapeli i Slavonskom Brodu.

„Ovaj projekt unaprijedio je i društveni život na području općine Rešetari i cijele Županije. Kvalitetnim radom djelatnika u provedbi i efikasnim programom Vlade za pomoć starijim osobama te prepoznavanjem prilika u ruralnim sredinama za njegov nastavak, ovaj projekt daje odlične rezultate. Razumijevanje potreba kroz realizaciju dobrih projekata mora nam biti nit vodilja u daljnjem razvoju“, naglasio je župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Uz Općinu Rešetari kao nositelja, projekt provode Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Podružnica Slavonski Brod. „Sve ove žene željno su iščekivale ovaj projekt te su sada zaposlene na duži period što im je potrebno i korisno“, rekao je Krešimir Marošević ispred HZZ-a.

Projekt uključuje ciljanu skupinu odnosno starije osobe od 65 godina i odrasle invalidne osobe starije od 18 godina, što čini ukupno 186 osoba s područja općine Rešetari te zapošljavanje 30 osoba pružatelja usluga koje će tijekom razdoblja provedbe pružati uslugu pomoći i potpore u kući, uz podjelu paketa kućanskih i higijenskih proizvoda, kroz razdoblje od 33 mjeseca.
Korisnici projekta istaknuli su kako im je uz pomoć u obavljanju kućanskih poslova, odlaska u trgovinu i ljekarnu, najveća dobrobit druženje sa osobama koje im pomažu. Topla riječ i razgovor znači im više od svega, kako se ne bi osjećali sami i napušteni.

Komentari
Prethodni članakUDRUGA POZITIVA – „Putevima Andrije Štampara” u gimnazijsku Učionicu budućnosti
Sljedeći članakPredavanje djelatnika MUP-a za učenike 7. i 8. razreda u OŠ Mato Lovrak