Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška jučer je svečano obilježila Dan državnosti koji se obilježava u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.  

Obilježavanje Dana državnosti započeli su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima i spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, a potom su nazočili svetoj misi u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti svečano je otvoren uređeni i natkriveni prostor u dvorištu Doma hrvatskih branitelja, predviđen za korištenje braniteljskim i stradalničkim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, gdje je upriličen ručak za sve posjetitelje. 

Svečanosti obilježavanja Dana državnosti i otvorenju novih prostora nazočili su gradonačelnik Vinko Grgić, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, koordinator za braniteljske udruge Vlatko Greiner, ratni zapovjednik 121. brigade HV-a Josip Mikšić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županije Željko Burazović, načelnik općine Cernik Vitomir Žakić, te velečasni Branko Gelemanović i Marko Dušak.

-“Korona nam je napravila problem da ne otvorimo ove prostore ranije, ali ovaj dan je najbolji dan da se ovaj prostor otvori i da se družimo s braniteljima nakon svete mise na kojoj smo se poklonili Svevišnjem i zahvalili se svim braniteljima koji su dali živote za ovo što danas imamo. U gradskom proračunu namijenili smo sredstva za rad udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Prije tri godine u gradskom proračunu je udrugama bilo namijenjeno 70.000 do 80.000 kuna, a sada je 150.000 kuna. Ta su sredstva namijenjena udrugama za obilježavanje obljetnica , izdavanje knjiga i druženja, te za aktivnosti koje rade za naše dobro i za naše društvo. Ovdje su uložena dodatna sredstva, uz razne donacije jer su mnogi nešto napravili, a građevinska skupina Eko-Konga je izvela radove.” -rekao je Grgić.

-“Ovaj prostor zasluga je svih naših braniteljskih udruga, ali gradonačelnika Vinka Grgića. Ovo će biti kruna svega što smo napravili u posljednje tri godine. Uredili smo prostor i dovezli tenk, dobili smo Trg 121. brigade, naše slavne brigade, koji će biti jedan od najljepših trgova u Novoj Gradiški, postavili smo spomen ploču kod Doma kulture u spomen na sve poginule i najkrvaviji ratni dan u Novoj Gradiški u rujnu 1991, godine. Ovo dvorište je jedna kruna aktivnosti iako ta zadaća još nije završena. Za nekoliko mjeseci ćemo iz Doma hrvatskih branitelja izmjestiti povijesni arhiv gdje će prostor za rad dobiti Domovinski radio i Udruga 121. brigade koja sada dijeli prostor s 3. i 5. gardijskom brigadom. Prostor će dobiti i veterani Domovinskog rata na čijem je čelu Jozo Bungić, jer je sramotno da jedna od najstarijih udruga iz Domovinskog rata nema prostor.” – izjavio je Vlatko Grainer

Zadovoljstvo s uređenim prostorima iskazao je i predsjednik Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Damir Matošević.

-“Danas je 30. obljetnica Dana državnosti i zato smo se okupili u ovom prekrasno uređenom prostoru hrvatskih branitelja koji nam je omogućio Grad Nova Gradiška. Ovdje ćemo se moći i ubuduće okupljati, ne samo naša udruga već i sve udruge s prostora Nove Gradiške, kao i udruge koje djeluju i na prostoru županije. Grad Nova Gradiška prepoznao je rad naše udruge koja radi desetu godinu i u svakom trenutku možemo računat na potporu našeg gradonačelnika Vinka Grgića, kao i na potporu Brodsko-posavske županije i župana Danijela Marušića. Također naše aktivnosti prati i Ministarstvo hrvatskih branitelja koje nam dodjeljuje sredstva za naše projekte”. – kazao je Matošević.

Komentari