Svečanom sjednicom, svetom misom i polaganjem vijenaca jučer je u Novoj Kapeli obilježena više nego vrijedna obljetnica, sto godina postojanja i rada Nogometnog kluba „Slavonac“ iz Nove Kapele.

Bila je ovo prigoda za osvrnuti se unatrag i zahvaliti svim onim ljudima koji su dali svoj obol razvoju i opstanku ovog nogometnog kluba koji okuplja veliki broj igrača i simpatizera. Uz veliki broj gostiju, na jučerašnjoj su sjednici bili nazočni brojni gosti i uzvanici, župan Danijel Marušić, izaslanik Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić, predsjednik Županijskog nogometnog središta Slavonski Brod Dubravko Galović, predstavnici Nogometnog središta Nova Gradiška na čelu s Krunoslavom Hofferom, u ime domaćina, načelnik Općine Nova Kapela Ivan Šmit sa suradnicima, vlč. Goran Mitrović i predstavnici brojnih prijateljskih nogometnih klubova, sponzori, sadašnji i bivši igrači kluba, mlađi uzrasti, nekadašnje rukometašice te članovi i simpatizeri kluba.

Svečanu je sjednicu u povodu sto godina postojanja kluba otvorio potpredsjednik „Slavonca“ Branko Cindrić, a potom je o radu u proteklom radu progovorio Filip Cindrić:

– Danas se moramo prisjetiti davne 1919. godine kada je Ivan Novotny u naše mjesto donio prvu nogometnu loptu. Nastanak i razvoj nogometne igre u Novoj Kapeli vezan je uz nekolicinu osoba, a to su Ivan Novotny, Ivan Glad, Đuro Kvaternik, Geza Ostojić, Josip Milberg, Karlo Jugović, Josip Vančina i nekolicina drugih.

U početku svog postojanja, društvo nosi ime Sportsko društvo Lipa te se, nakon kratkog vremena, preimenuje u Sportsko društvo Violet, a tek kasnije dobiva svoje konačno ime, Sportsko društvo Slavonac Nova Kapela – Batrina. 1923. godine održana je osnivačka skupština na kojoj je izabrano rukovodstvo kluba, a prvi predsjednik je bio Ivan Glad.

Od 1925. godine klub djeluje pod imenom „Slavonac“. Nizale su se godine i događanja. 1959. godine dolazi do rascjepa društva nakon incidenta na utakmici Aktiva omladine Nove Kapele i Aktiva omladine Batrine te „Slavonac“ ostaje društvo iz Nove Kapele, dok igrači iz Batrine osnivaju svoje društvo. Cijelo vrijeme „Slavonac“ aktivno igra, gostuje diljem Lijepe naše. Uređuje nam se i nogometno igralište. Suradnja s općinskim načelnicima je na zavidnoj razini te Općina prepoznaje trud i rad svih Slavonaca i maksimalno pomaže u svakoj akciji. 2010. godine izdana je monografija „Slavonac za sva vremena“ autora Antuna Tonija Brađaševića, koja je za stotu godišnjicu proširena i dopunjena. Tom prigodom postavljena je i jedinstvena izložba o povijesti kluba čiji je autor bio Darko Turković. Smatrajući da to Slavonac zaslužuje, inicijativom Uprave kluba na čelu s dugogodišnji predsjednikom Josipom Čevizovićem i članovima Izvršnog odbora te u suradnji s Općinom Nova Kapela i načelnikom Ivanom Šmitom, napravljena je nadopuna i zaokružena cjelina.

U sezoni 2019./2020. „Slavonac“ postaje prvakom Prve županijske nogometne lige Brodsko posavske županije te ostvaruje plasman u Međužupanijsku nogometnu ligu Slavonski Brod – Požega. Valja istaknuti i kako je veteranska momčad vrlo aktivna posljednjih desetak godina te odigrava brojne utakmice.

Važno je istaknuti i postojanje rukometnih momčadi našeg društva. Izuzetne zasluge za osnivanje ženske rukometne momčadi idu učitelju Mirku Hanžeku. Nažalost, nedostatak stručnog kadra i odgovarajućih uvjeta za rad, dovodi do gašenja ženskog rukometa. Od 1998. do 2004. godine ponovno je momčad aktivirana pod nazivom „Mladost 98“ te se natjecala u 3. Hrvatskoj rukometnoj ligi čije su prvakinje postale 2003. godine. 4. travnja 1960. godine osniva se muška rukometna momčad pri Sportskom društvu Slavonac. Opstala je sve do 1978. godine.

Posebna zahvala i priznanje ide svim dosadašnjim generacijama Slavonca. Članovima Uprave, igračima, navijačima, simpatizerima čiji trud i djelo mi nastavljamo. Velike zahvale idu i sponzorima. Slavonac nije samo klub, on je pokretač svih nas koji ga volimo. Zato kaže monografija „Slavonac za sva vremena“ – zaključio je Filip Cindrić.

Priznanja dosadašnjim živućim predsjednicima kluba

O nastaloj monografiji „Slavonac za sva vremena“ govorio je i njen autor, poznati novokapelački novinar Antun Toni Brađašević, a potom su uručena i priznanja svim dosadašnjim živućim predsjednicima kluba. Dobili su ih Ivan Babić, Antun Bašić, Branko Cindrić, Milan Franić, Krunoslav Hoffer, Vinko Kolarić, Zdravko Marić, Alojz Pišonić, Josip Radičević, Stjepan Rozman, Antun Šajfar i Mato Šmit.

U ime svih živućih predsjednika kluba zahvalio je Josip Radičević.

Posebnim pljeskom nagrađen je bivši igrač, bivši tajnik i aktualni predsjednik kluba Josip Čevizović. Kako je istaknuto, rijetko tko je tolike godine rada i ljubavi, predanosti utkao u ovaj klub kao što je to prethodne 63 godine činio predsjednik Josip Čevizović.

Uslijedili su i pozdravni govori gostiju. Zadovoljstvo nije krio načelnik Općine Nova Kapela Ivan Šmit:

– Drago nam je da smo se okupili, da se tradicija nogometa nastavlja u našoj općini, a da je to tako dokaz su svi ovi mladi ljudi koji su danas s nama. Hvala svima koji pomažu i podržavaju rad ovoga kluba, a mi ćemo ih i dalje poduprijeti u svim nastojanjima – kazao je Šmit.

Dobre želje za nastavak uspješnog rada uputili su im i župan Danijel Marušić, izaslanik Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić, predsjednik Županijskog nogometnog središta Slavonski Brod Dubravko Galović, dopredsjednik Nogometnog središta Nova Gradiška Krunoslav Hoffer. U ime stare generacije igrača Slavonca dobre želje za nastavak uspješnog rada uputio im je Mato Kalajdžić.

Komentari
Prethodni članakKupovao traktor, pa u banci saznao da je prevaren
Sljedeći članakOdlični rezultati provedbe Programa ruralnog razvoja