MOBILNOST U GRČKU- PROJEKT “YOU ON MY MIND”

Učenici Karla Lukačević, Petra Oršulić, Paula Ana Šamal, Sara Kordas, Bruno Masnica i Dorian Kulaš s profesoricama Silvijom Pečnjak i Ivanom Škarica- Mital posjetili su Grčku u sklopu projekta “YOU ON MY MIND”, programa ERASMUS+.

YOU ON MY MIND – GRČKA

Učenici i nastavnici novogradiške gimnazije boravili su od 15.4. do 23.4. u posjetu grčkom gradiću Paleo Faliro i tamošnjoj srednjoj školi 10 Gel Palaiou Falirou u okviru dvogodišnjeg Erasmus + projekta kojega provode u suradnji s još 4 srednje škole iz Češke, Finske, Poljske, Njemačke uz grčke domaćine. U Grčkoj su boravili učenici Karla Lukačević, Petra Oršulić, Sara Kordas, Paula Ana Šamal, Dorian Kulaš i Bruno Masnica u pratnju profesorica Silvije Pečnjak i Ivane Škarica Mital.

Kao dio projektnih aktivnosti učenici su predstavili svoju zemlju, svoj grad i svoju školu te su održali zanimljivu prezentaciju o hrvatskom vojnicima iz Domovinskog rada koje su predstavili kao hrabre osobe spremne na žrtvu za druge. U školi domaćinu su sudjelovali na zanimljivim likovnim radionicama, prisustvovali su nastavi fizike, a obišli su i zakladu Satvros Niarchos, atensku operu, sveučilišnu knjižnicu, Akropolu i Muzej Akropole, planinu Pendeli iznad Atene, s koje se uzimao kamen za gradnju antičkih građevina te Interortodoksni obrazovni centar Grčke. Primio ih je i dogradonačelnik grada Paleo Faliro, gosp. Giannis Fostiropoulus. Na završnoj večeri su svi sudionici predstavili svoju tradiciju i kulturu raznim plesovima i pjesmama, a svi su sudionici imali priliku naučiti tradicionalni grčki ples sirtaki te probati ukusne domaće delicije koje su za njih pripremili roditelji domaćini.

Posljednje je ovo druženje od ukupno 6 projektnih tjedana koje su za svoje goste organizirale škole sudionici ovog dvogodišnjeg projekta pod imenom You on my mind. Počelo je u listopadu 2016. u češkom gradu Hodoninu, zatim se nastavilo u ožujku 2017. u finskom gradu Njürmijärvi i u svibnju u poljskom gradu Wrozlawu. Gimnazija Nova Gradiška je bila domaćin susreta u listopadu 2017., a uslijedili su susreti u njemačkom gradu Bonnu, u veljači 2019. te ovaj u Paleo Faliru u Grčkoj u travnju. Učenici i nastavnici su stekli brojna iskustva, razmijenili mnoge ideje i našli nove prijatelje s kojima će sigurno nastaviti suradnju u nekim budućim projektima.

Ivana Škarica- Mital

 

Komentari
Prethodni članakAktualnosti lovačkog saveza Brodsko posavske županije
Sljedeći članakOpćina Rešetari ishodila građevinsku dozvolu za građenje reciklažnog dvorišta