Lovački savez Brodsko-posavske županije sa gotovo dvije tisuće članova uspješno ostvaruje svoje planove, a uz niz aktivnosti 33 lovačke udruge vidljiva je prepoznatljivost djelovanja u toj sredini. To se posebno očituje kroz humanitarni rad i solidarnost lovaca.

-Već nekoliko godina organiziramo natjecanje udruga u kuhanju lovačkog čobanca, a prihod se donira u humanitarne svrhe ponajprije za opremu učenicima osnovnih škola i djeci s posebnim potrebama- ističe Mato Grgić, predsjednik Lovačkog saveza Brodsko-posavske županije, koji je nakon tri mandata ušao u četvrti kao njegov čelnik. Lovačku solidarnost pokazali su donacijom agregata za električnu energiju lovcima Gorskog kotara pogođenim olujnim nevremenom, a dali su potporu za obnovu vukovarskog vodotornja, obnovu požarom oštećenog doma LU „Srna“ u Bebrini, Udruzi za autizam „Sunce“ iz Nove Gradiške itd.

-Lovstvo u našoj županiji ima dobru perspektivu iz nekoliko razloga. Produžili smo lovozakup na slijedećih deset godina pod dosadašnjim uvjetima, lovišta su se oporavila nakon rata tako da su nam matični fondovi divljači puni, popravlja se trofejna vrijednost divljači i najvažnije da se sve više mladih kandidata, ispod 20 godina, javlja na lovačke ispite jer su oni su budućnost očuvanja i unapređenja ovdašnjeg lovstva- kaže M. Grgić. Tijekom proteklog zakupa imali su problema i sa granicama nekih lovišta.

-Uključili smo se u stručnu komisiju županije kako bi radom na terenu služeći se dokumentacijom Ministarstva poljoprivrede(ARKOD-om) i Geoportalom utvrdili granice lovišta na područjima Slavonski Kobaš-Banovci, Rešetari-Cernik, lovište Gajevi i uz cestovni koridor 5c tako da je to razgraničeno i dato na suglasnost nadležnom ministarstvu –nastavlja nam Mato Grgić. Unazad dvije godine u zgradi ovog saveza uređuju Lovački muzej.

-Otvorenje lovačkog muzeja planiramo na jesen kada počinje i školska godina jer je i zamišljen za naše najmlađe da se upoznaju sa divljim životinjama našega kraja. Završni građevinski radovi i unutarnje uređenje interijera je gotovo i samo nam je preostalo daljnje prikupljanje eksponata i njihovo postavljanje u muzej – nastavlja Grgić dodajući da će muzej obogatiti turističku ponudu grada jer je to nešto novo u gradu ali i šire, a očekuju da gradska i županijska turistička zajednica daju doprinos u promidžbi muzeja. Otvaranjem ovog muzeja žele javnosti, a napose mladim naraštajima približiti lovstvo kao gospodarsku granu i prikazati ga onakvim kakvo jeste skrbeći o očuvanju i zaštiti prirode, kao i biološke raznolikosti uz dosljednu primjenu lovačke etike. Uz to dosta su angažirani na jačanju lovnog turizma.

-Kroz protekle četiri godine ovlaštenicima prava lova u brodskom i novogradiškom kraju izdano je 746 iskaznica za strane lovce, a najzastupljeniji su bili gosti iz Italije, Njemačke, Austrije, Slovenije, ali nas pohode i ljubitelji prirode i lova iz prekooceanskih zemalja- kaže Mato Grgić.

Autor: Jelenko Topić/ Foto:Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakKakvi zaposlenici se danas traže?
Sljedeći članakGIMNAZIJA NOVA GRADIŠKA / ERASMUS U GRČKOJ