Osnovna škola Ante Starčevića Rešetari devetu godinu zaredom realizira projekt pod nazivom „Naš zavičajni govor“ s Osnovnom školom Lupac iz Rumunjske. To je škola koju pohađaju pripadnici hrvatske nacionalne manjine i upravo je taj projekt prilika za izučavanje zavičajnog jezika, kulture i običaja.
Uspješna i plodonosna suradnja ovih dviju škola traje već niz godina, a kroz njega je realizirano mnogo projektnih aktivnosti. Učenici i učitelji kroz njega su imali mogućnost usporediti način života i kulturu Hrvata u Domovini i izvan nje, razvijati komunikacijske vještine, obogatiti svoja znanja, njegovati sličnosti, ali isto tako uvažavati razlike. Slijedom toga, u proteklim danima u OŠ Ante Starčevića Rešetari gostovali su njihovi dugogodišnji partneri i prijatelji iz Lupaca.

“Uistinu mi je zadovoljstvo da možemo ugostiti naše prijatelje, članove delegacije OŠ Lupac i Općine Lupac. Već devet godina ostvarujemo ovu vrijednu suradnju koju podupire i Ministarstvo znanosti i obrazovanja temeljem suradnje s hrvatskim školama koje obrazuju pripadnike hrvatske nacionalne manjine. Mi smo u tim okvirima ministarstva i suradnje sa školama te suradnje općine Rešetari i općine Lupac, našli jednu zajedničku temu, a to je naš zavičajni govor. Kroz tu temu već devet godina realiziramo projektne aktivnosti kroz koje prenosimo vrijedna znanja i spoznaje na naše učenike.” – istaknuo je ravnatelj OŠ Ante Starčevića Tihomir Batalo. “Najveća vrijednost ovoga projekta su svakako zajedništvo, njegovanje kulturne baštine, jezika, istraživanje, terenska nastava. Tema je naš zavičajni govor. Istraživanje narječja naše slavonske ikavice. Njegovanjem te kulturne, nematerijalne baštine stvorili smo jedno prekrasno prijateljstvo i neraskidive veze nas u Rešetarima sa prijateljima u Lupacu…..Sve nam je to donio ovaj projekt.” – dodaje.

Svoje zadovoljstvo suradnjom i projektom iskazao je i načelnik općine Lupac Marijan Vlasić. “Ovdje nam je zaista prekrasno. Želja nam je da se ovaj projekt nastavi i dalje. Zahvaljujemo i školi i općini što su pomogli da se ovaj projekt očuva i naša suradnja ojača.”

Učenici i djelatnici OŠ Ante Starčevića pripremili su brojne aktivnosti za njihove goste, tako su učenici OŠ Lupac imali prilike sudjelovati u redovnoj nastavi zajedno sa svojim učenicima domaćinima. Povodom njihova gostovanja, domaćini su pripremili svečani program dobrodošlice, koji je održan u školskoj sportskoj dvorani škole. Tom prigodom, goste su pozdravili ravnatelj OŠ Ante Starčevića Rešetari Tihomir Batalo, načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga, načelnik Općine Lupac Marjan Vlasić te Daniel Lucacela, koji medijski prati hrvatsku zajednicu u Rumunjskoj.
Nakon svečane priredbe dobrodošlice, uslijedilo je otvorenje i razgledavanje izložbe „Glagoljica – hrvatsko pismo“ koju su marljivo pripremali voditeljica projekta Daniela Gubić, pedagoginja Marija Dautović i učitelj likovne kulture Mišo Gusić zajedno s učenicima i učiteljima projektnog tima.
Nakon svečanog prijema kod načelnika općine Rešetari, uslijedio je obilazak cerničkog samostana i Nove Gradiške, a već sljedećeg dana gosti i domaćini posjetili su Pleternicu,  Interpretacijski centar Muzej bećarca i Terra Panonica.

Načelnik Općine Rešetari pohvalio je ovu dugogodišnju suradnju i prijateljstvo te izrazio nadu da će se nastaviti i dalje. “Moram reći da sam sretan što smo se povezali s našim Hrvatima koji tamo žive od 14. stoljeća. Koji su sačuvali jezik, identitet i vjeru u prostoru Rumunjske. Imamo odličnu suradnju, puno smo toga naučili, a osobito mi je drago što se nastavila suradnja škola i općina kroz ovaj projekt.” – kazao je.  

Foto: RNG/OŠ Ante Starčevića

Komentari
Prethodni članakPogledajte akcijski triler: Uspavani psi
Sljedeći članakOdržana uvodna konferencija projekta „Zajedno za aktivne zlatne godine, SF.3.4.11.01.0012“ Općine Vrbje