U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u nazočnosti potpredsjednika Vlade RH i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića te ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića u sklopu održavanja XV. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Otoku, uručila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja korisnicima na području Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije u vrijednosti 2,6 milijuna eura.

Za pet slavonskih županija iz Programa ruralnog razvoja odobreno je više od milijardu eura te isplaćeno više od 883 milijuna eura. U pet slavonskih županija u okviru Mjere 7 odobreno je više od 111 milijuna eura potpore što uključuje, između ostalog, 63 ulaganja u vrtiće, 62 ulaganja u nerazvrstane ceste te 25 ulaganja u kulturne i društvene domove, kao i 18 vatrogasnih domova.

Županu Brodsko-posavske županije dr.sc. Danijelu Marušiću uručena su 2 vrijedna projekta u iznosu od 167.457 eura (S osmijehom u školu 5 i Innovative minds for ICT smart schools – SMART SCHOOLS 2).

Na XV. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem predstavljeni su rezultati provedenih projekata na području pet slavonskih županija, ali ujedno bila je to prilika razgovarati o posljedicama olujnog nevremena i pojave afričke svinjske kuge, odnosno gorućim problemima u županijama.  Pronađena su određena rješenja i modeli kako će se na najbolji mogući način pomoći ljudima, a nadamo se kako će oni u nadolazećem razdoblju rezultirati boljitkom čitave situacije.

Štete od nevremena su velike, naglasio je premijer, predsjedajući sjednicom Savjeta. Najavio je pomoć Vlade rekavši da će sa svim svojim resorima dati snažnu potporu otklanjaju šteta te financijski pomoći u tom obimnom poslu.

“Kad je riječ o afričkoj svinjskoj kugi, vidimo da se poduzimaju sve mjere kako bi se suzbila i ograničila zaraza, ali i pomoglo u sanaciji štete. Imamo puno razumijevanje za te probleme. Međutim, jučer smo donijeli paket poljoprivrednih potpora u iznosu 17 milijuna eura, uz potpore za svinjogojce, a ostalima ćemo naravno dati druge potpore. Sada smo koncentrirani na zaštitu, prevenciju i smanjivanje širenja zaraze i istodobno izradu više programa potpora kako bi stali, kao što smo i do sada to činili, uz naše gospodarstvo i poljoprivredu, ovoga puta uz svinjogojstvo”, rekao je Plenković.

Osvrnuvši se na rezultate Projekta Slavonija, Baranja i Srijem u proteklih sedam godina, Plenković je ustvrdio kako su oni impresivni, rekavši kako je ostvareno projekata u vrijednosti gotovo tri milijarde eura. I ministrica poljoprivrede Marija Vučković podsjetila je na jučerašnju odluku Vlade vrijednu 17 milijuna eura namijenjenih poljoprivrednim proizvođačima te dodala da se Ministarstvo, vezano uz afričku svinjsku kugu, obvezalo u najkraćem roku donijeti program potpore ugroženim svinjogojcima, vrijedan 7,5 milijuna eura. “Učinit ćemo sve da broj usmrćenih svinja bude što manji, da se proizvođačima adekvatno pomogne, pri tome će nadoknade biti po tržišnim cijenama, da se matični fondovi što prije obnove, a bolest okonča”, poručila je Vučković.

Izvor: BPŽ

Komentari
Prethodni članakNovo upozorenje: Stiže vrlo nestabilno vrijeme uz pljuskove
Sljedeći članakProšli tjedan 26 prometnih nesreća, evidentirano i 41 kazneno djelo