Učenje je proces stjecanja znanja i vještina i jedan od najvažnijih načina kojim učenici spoznaju svijet oko sebe. Škole su danas uvelike usmjerene na poticanje učenika na cjeloživotno učenje, kritičko razmišljanje te proaktivno djelovanje u zajednici pri čemu nastoje poštivati individualne razlike učenika i njihove interese. Na takav način djeluje i Osnovna škola Ante Starčevića u Rešetarima. Kroz brojne projekte i aktivnosti koje provode u ovoj školi žele svojim učenicima pružiti dodatna znanja i vještine, ali u isto vrijeme učenicima dati priliku da istražuju, raspravljaju te budu aktivni sudionici nastave i društvene zajednice.

Marljivi učenici i njihovi učitelji i nastavnici OŠ Ante Starčevića u proteklim su mjesecima iza sebe ostavili brojne aktivnosti, a mnoge ih još očekuju.

Projekti i suradnje

Vrijedno je istaknuti međunarodni projekt koji OŠ provodi pod ingerencijom Ministarstva znanosti i obrazovanja, projekt međunarodne suradnje učenika osnovnih i srednjih škola “Naš zavičajni govor” kroz koji su ostvarili suradnju sa školom koju pohađaju pripadnici hrvatske nacionalne manjine u Rumunjskoj. Ova suradnja, ističe nam ravnatelj OŠ Ante Starčevića Tihomir Batalo, traje već 8 godina. “Iznimno smo ponosni na ovaj projekt jer nas oplemenjuje. Njegujemo kroz njega Hrvatski jezik i kulturu, prije svega, a svake godine dodajemo nova područja. To je postao multidisciplinarni projekt. Ove godine dodali smo i glazbeni i likovni izričaj.” – ističe ravnatelj Batalo. Učenici se trenutno pripremaju za odlazak na mobilnost u Rumunjsku od 3. do 6. svibnja na uzvratni posjet učenicima i školi u Rumunjskoj, a početkom nove školske godine, u rujnu, učenici iz Rumunjske sa svojim mentorima posjetit će OŠ Ante Starčevića i općinu Rešetari.
Brojne aktivnosti provode se i u školskoj knjižnici. Želja im je, naglašava ravnatelj, kontinuirano poticati učenike na čitanje posebno u vremenu sveopće digitalizacije. Tako su u knjižnici obilježili Mjesec hrvatske knjige, Svjetski dan čitanja na glas, Dan hrvatskog jezika, Svjetski dan poezije, sudjelovali na Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja, virtualnom čitateljskom maratonu, a u sljedećim danima obilježit će i Noć knjige. “Naša knjižničarka zajedno s učiteljima i učenicima priprema brojne aktivnosti u kojima učenici rado sudjeluju. Kažemo da je knjižnica toplo mjesto za susret s knjigom, koju učenici, unatoč digitalizaciji vole. To nam i je primarni cilj, kroz mnoge aktivnosti potaknuti ih na čitanje.

Osnovna škola Ante Starčevića sudionik je mnogih projekata koji se odvijaju na razini  eTwinninga i vrijedni učitelji sa zainteresiranim učenicima sudjeluju godišnje na pedesetak takvih aktivnosti, od onih manjih razrednih projekata do onih većih. “Temeljem toga, i ostvarenih rezultata, naša je škola dobila oznaku kvalitete eTwinning škole za 21./22. godinu što je međunarodna oznaka kvalitete obrazovanja koja se provodi u školi.” – kaže ravnatelj.

Ali ništa ne bi bilo moguće bez vrijednih učitelja, nastavnika i učenika, kao i drugih djelatnika škole koji se rado angažiraju u provedbi svih ovih projekata i aktivnosti. “Uvijek se na tome zahvaljujem svojim kolegama, mentorima, učiteljima koji potiču učenike u mnogim područjima.  Dio smo i velike UNESCO ASPNet mreže udruženih škola. Tu smo jedna od 10 škola u Republici Hrvatskoj. To je na ponos nama i našim učenicima i djelatnicima jer promičemo vrijednosti koje UNESCO stavlja pred sebe, obrazovanje za ljudska prava, održavanje okoliša i međupredmetne teme. Tako možemo učenicima ponuditi projekte koji nisu vezani samo za jedan predmet već su multidisciplinarni. To naše učenike obogaćuje, izlaze jači i snažniji jer vide rezultate svog djelovanja.” – ističe ravnatelj Tihomir Batalo.

Školska zadruga

Za pohvaliti je i djelovanje učeničke Školske zadruge koja funkcionira duži niz godina. “Zadnje tri godine aktivnosti smo usmjerili na činjenicu da smo dobili prostor na kojem smo mogli zasaditi nasad aronije. To smo ostvarili u suradnji s našom općinom Rešetari. Za sada smo dobili na korištenje prostor koji nam je blizu, posadili smo 100 komada aronije, nešto manje malina i već drugu godini imamo krajnji proizvod – sok i džem od aronije. Učenici tijekom cijele godine brinu o nasadima, od pripreme, gnojidbe, okopavanja, berbe. Ove godine očekujemo obilniji rod i s krajnjim proizvodom ćemo se predstaviti na sajmu u Novoj Gradiški.” – rekao je ravnatelj.

Uspješni i na natjecanjima

Odlično znanje učenici su pokazali na natjecanjima u nekoliko područja. Čak 84 učenika sudjelovalo je na školskom natjecanju iz ukupno devet predmeta: tehnička kultura, geografija, matematika, hrvatski jezik, povijest, njemački jezik, engleski jezik, kemija i likovna kultura.

Ponosni su na ostvarene rezultate na natjecanju iz Tehničke kulture za koje je učenike pripremao mentor Josip Popčević, učitelj Tehničke kulture. Drugo mjesto ostvario je učenik Filip Orelj u području radiokomunikacija, 3. mjesto u istom području ostvario je učenik Viktor Horvat iz 7. razreda, 3. mjesto u području strojarskih konstrukcija ostvario je učenik Matej Starčević iz 7. razreda. Odličan rezultat na županijskom natjecanju iz matematike ostvarila je učenica Klara Slišurić sa ostvarenim 4. mjestom (mentorica Nikolina Marinac).

Posljednjih godina sve su primjetnije promjene u načinu na koji se pristupa učenju, a ovo su samo neki od načina kako škole nastoje svojim učenicima pružiti bolje i više. U nastavku polugodišta, nakon kratkog predaha tijekom uskršnjih praznika, pred učenicima su novi izazovi koje će, sigurno, uspješno savladati.

 

Komentari
Prethodni članakNakon 11 godina otvoreno tursko tržište za izvoz hrvatskih goveda
Sljedeći članakSutra u Domu kulture gostuje kazališna predstava “Šetači pasa”