Edukacija, cjeloživotno učenje, razmjena znanja i iskustava, intencija je stalnih okupljanja članova novogradiške Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora. Tako je bilo i proteklog četvrtka. Na još jednom stručnom predavanju okupili su se članovi ove asocijacije, a predavanje na temu “Radiologija dojki – smjernice” održao je Zdravko Atlagović, dr. med., spec. radiologije i voditelj Odjela za kliničku radiologiju u novogradiškoj bolnici:

– Predavanje je vezano uz radiologiju dojke, a bazira se na dijagnostičkim metodama koje provodimo u našoj bolnici, tu mislim prvenstveno na mamografiju i ultrazvuk. Sve s ciljem kako bi našim kolegama približili kako to izgleda te ih upoznali sa hrvatskim i američkim smjernicama za screening u svrhu otkrivanja karcinoma dojke. Možemo se pohvaliti da smo prije dva, tri mjeseca dobili novi ultrazvučni aparat, uskoro ćemo dobiti i uređaj za magnetsku rezonanciju što će biti korak naprijed u prevenciji i liječenju. Svi znamo da je karcinom dojke izlječiv ukoliko se otkrije u početnoj fazi. Stoga, ovim putem pozivam žene da se odazivaju preventivnim pregledima jer tada sve ima svoju svrhu i mogućnost izlječenja. Drago nam je da imamo dobru suradnju s dr. Kristijanom Matkovićem iz Opće županijske bolnice Požega koji jednom tjedno ima ambulantu za bolesti dojke, no vrlo brzo ćemo ga “rasteretiti” što se tiče posla jer stižu nam i novi, mladi liječnici.

Sa specijalzacije nam je stigao dr. Vedran Župančić, specijalist kliničke radiologije, uskoro ćemo početi raditi biopsije lezija koje su sumnjive na karcinom dojke, a kada nam dođe uređaj za magnetsku rezonancu mogućnosti će biti još i veće. Posebno bih ovim putem apelirao na žene iznad 25 godina starosti da vode brigu o svom zdravlju, kontroliraju dojke jer pravovremeno detektiranje eventualnog problema može spasiti život – kaže dr. Zdravko Atlagović.

– Drago mi je da smo se okupili i ovoga puta na još jednom stručnom predavanju. Svako ovakvo okupljanje prilika je za dobivanje novih saznanja i informacija. Drago nam je da se u novogradišku bolnicu vraćaju mladi liječnici koji čine budućnost ove ustanove, da se bolnica kadrovski i funkcionalno ekipira i zaokružuje i da možemo pomoći našim pacijentima – dodaje dr. Slavica Konjević Pernar, predsjednica Hrvatskog liječničkog zbora Podružnice Nova Gradiška.

 Komentari
Prethodni članak33 krunice diljem Hrvatske za 33 godine 4. Gardijske brigade Split
Sljedeći članakTuristička zajednica Brodsko – posavske županije nastupila na sajmu „Sarajevo Travel Fest – Destination Festival“