Na dragovoljno vojno osposobljavanje u vojarnu u Požegi stiglo je 88 mladića i 19 djevojaka iz svih krajeva Hrvatske. Među njima su i trojica mladića iz BiH.

U Bojni za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva u Požegi 25. travnja 2024., s obukom dragovoljnog vojnog osposobljavanja započeo je drugi ovogodišnji uputni rok ročnika, odnosno 42. naraštaj.

Riječ je o 107 ročnika, odnosno 88 mladića i 19 djevojaka iz svih krajeva Republike Hrvatske koji su stigli u vojarnu „123. brigade HV“ u Požegi. Među njima su i trojica mladića iz Bosne i Hercegovine.

Potpisivanjem Ugovora o dragovoljnom vojnom osposobljavanju započinje njihova osmotjedna obuka iz temeljnih vojnih vještina. Nakon zaduživanja opreme, ročnici su raspoređeni  u postrojbe i pod budnim okom njihovih instruktora i zapovjednika, započinju dragovoljno vojno osposobljavanje.

Prva dva tjedna posvećena su uvođenju i prilagodbi na vojno okružje, a nakon polaganja svečane prisege, slijedi glavno obučno razdoblje. Ono obuhvaća podizanje psihofizičke spremnosti, pripremna gađanja, pojedinačne vojničke zadaće u realnim uvjetima, a  na kraju petotjednog razdoblja objedinjuju se sva znanja i vještine stečene kroz dotadašnju obuku.

Kraj dragovoljnog vojnog osposobljavanja obuhvaća završno ocjenjivanje, nakon kojega slijedi natjecanje za najboljeg ročnika i ročnicu.

Za većinu mladića i djevojaka koji su se prijavili, ovo je prvi korak prema profesionalnoj vojnoj karijeri. Naime, uspješnim završetkom dragovoljnog vojnog osposobljavanja ispunjavaju uvjet za specijalističku vojnu obuku i potpisivanje ugovora o djelatnoj vojnoj službi. Ročnici koji se po završetku temeljne obuke ne odluče za vojnu karijeru postaju pripadnici razvrstane pričuve.

Foto: ZOD

Komentari
Prethodni članakJoš jedna donacija Rotary kluba Nova Gradiška Udruzi za autizam Sunce
Sljedeći članakOdigrano je treće kolo Gradske kuglačke lige