Projekt VOLIM HRVATSKU dio je trajnih aktivnosti Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice i sustava turističkih zajednica koje se provode s ciljem uključivanja što većeg broja subjekata, unapređenja i zaštitu okoliša i turističkog prostora, te poboljšanja raznovrsnosti kvalitete ukupne turističke ponude. Osmišljenim i koordiniranim aktivnostima kontinuirano se pridonosi pozicioniranju Hrvatske kao sigurne, privlačne i zemlje ugodne za boravak.

Sintagmu “Mala zemlja za veliki odmor” Slavonci bi , obzirom na potencijal, ali i očekivanja od razvoja ruralnog i kontinetalnog turizma, vrlo lako mogli pretvoriti u “Sjajna regija za nezaboravan odmor ” i tako se pozicionirati na svjetskim turističkim kartama. Kada je riječ o našem gradu, ali i aktivnostima Turističke zajednice, referenci, itekako imamo, a prepoznali su nas i najeminentniji turistički djelatnici. Za one koji nisu upoznati, a nazivaju se novogradiščanima, slijedi kratka poduka o do sada osvojenim turističkim priznanjima: u akciji “Volim Hrvatsku” naš je grad 2002.godine po prvi puta osvojio Zeleni cvijet sa zlatnim znakom,odnosno prvo mjesto u kategoriji uređenosti manjih gradova. Nakon dvije godine pauze u kandidiranju ( zahtijevaju to pravila ), 2004.godine stiže još jedna nagrada, ovaj puta Zeleni cvijet sa brončanim znakom, za osvojeno treće mjesto, ista nagrada kojom smo se okitili i 2001. U međuvremenu, stiglo je još jedno ugledno priznanje međunarodnog karaktera, Zlatni interstas, 2009.godine, koji nam je dodijelio Klub zaslužnih za turizam.

Priznanja nam se, kažu , smješe  i ove godine, a Turistička zajednica grada prijavila je čak tri projekta-Posavsku poučnu cestu, Turističko informativni centar, i u značajnoj kategoriji Čovjek-ključ uspjeha u turizmu, Boru Karapatića. Stručna komisija akcije “Volim Hrvatsku” u grad će stići 19.rujna, pomno razgledati sve kandidirane projekte, i potom, nakon stručne evaluacije, odlučiti.

Čovjek-ključ uspjeha u turizmu dio je programa usmjeren na podizanje razine gostoljubivosti i svaranja klime dobrodšlice u destinaciji, s ciljem podizanja kvalitete usluge, stupnja zadovoljstva gostiju, promidžbu i širenje pozitivne povratne informacije.

Kada je riječ o Posavskoj poučnoj cesti, stručnjaci, tur operatori, ali i sve brojniji gosti, slažu se kako je riječ o uistinu jedinstvenom projektu. Autohtonost, ruralnost, prirodne ljepote šuma i rijeke Save u dužini od 30 km, uz sedam interpretacijskih tabli na kojima su sve vrijednosti i znamenitosti kraja, arheologije, a nije izostalo ni ono najvažnije, gastronomija, sve to čini Posavsku poučnu cestu.

Mjesta su to koja će, u srijedu, 19.rujna, obići turistički stručnjaci i znalci, u pratnji predstavnica Turističke zajednice grada. Do novih priznanja i nagrada, potrudite se biti dobri domaćini, ali i naučiti sve ono što treba znati o turističkim značajkama našega grada i kraja.Jer, samo se  tako, kažu stručnjaci , “Voli Hrvatska” i samo tako jednoga dana, kako kaže i Hladno pivo, Slavonija može živjetzi od turizma.

Autor: Simonida Tarbuk

 

Komentari
Prethodni članakKrađa u Okučanima, ilegalna sječa drva u Gornjim Bogićevcima
Sljedeći članakFacebookomanija u novogradiškoj Gimnaziji