Izrada vozila, po dizajnu 16-godišnjakinje, stoji 200 tisuća kuna. Elektrotehnička i ekonomska škola, koju pohađa i za čiji je projekt radila dizajn, poziva sve koji mogu da im pomognu prikupiti sredstva kako bi vozilo bilo izrađeno, a učenici mogli sudjelovati u lipnju, u utrci solarnih vozila u Sisku.

Tek joj je 16 godina i već je dizajnirala izgled solarnog automobila. Riječ je o Novogradiščanki Aniti Vidić, učenici 2. razreda Elektrotehničke i ekonomske škole u Novoj Gradiški. Ona je naime s ostalim učenicima sudjelovala u osmišljavanju izgleda školskog solarnog automobila, koji je projekt škole, a s kojim je cilj sudjelovanje na utrci solarnih automobila kojoj je, početkom lipnja, organizator i domaćin Tehnička škola Sisak.

Među pristiglim radovima, ističu na stranici škole, posebno se istaknuo crtež mlade Anite, kojem je 3D izgled dao njen bratić. Kako bismo realizirali taj projekt krenuli smo s poslom i učenicima zadali zadatak osmisliti izgled školskog solarnog automobila. Nakon što su učenici predali uratke, jedan se izdvojio, a radi se o crtežu Anite Vidić učenice 2.g razreda. Za ovakav izgled crteža zaslužan je i Anitin bratić koji mu je dao 3D izgled.

– Inspiracija je došla gledanjem filmova o Batmanu i zvjezdano fantastične sage Zvjezdani ratovi. Shvatila sam da ne postoji razlog da solarna vozila budu dosadna i izgledom podsjećaju na krevet na kotačima – kazala je za Autoklub Anita dodavši kako će sama upravljati svojim vozilom. Kako je učenica i kako ima vozačku dozvolu za moped te kacigu, ispunjava uvjete da kao vozač sudjeluje u utrci. Naravno ako vozilo bude gotovo.

Naime, da bi njen dizajn bio realiziran potrebno je oko 200 tisuća kuna. Izrada vozila odvijat će se pod budnim okom nastavnika i najužeg tima od 15 učenika među kojima je i Anita.
“Kako bismo ostvarili ovaj projekt, tj ovaj san škole potrebna su nam sredstva oko 200.000 kuna. Molimo sve one koji su zainteresirani, novčanim sredstvima ili na neki drugi način, pomoći školi u realizaciji ovog projekta da nam se jave, na [email protected]. Račun za donacije: BPŽ – Elektrotehnička i ekonomska škola, IBAN, HR57 2340 0091 8000 1200 4, Poziv na broj HR 68 7358-22674231881-66313”, piše u apelu za pomoć objavljenom na službenim stranicama škole, koja se prijavila na projekt Soela te na taj način otvorila mogućnost sudjelovanja svojih učenika na utrci u Sisku.

Anita je uvjerena kako će pomoć stići. – Idemo u dobrom smjeru, sve tvrtke kojima smo se obratili za pomoć oduševljene su projektom i spremne su pomoći. Od sponzora očekujemo financijsku pomoć potrebnu za nabavu materijala i skupu CNC obradu. Još uvijek smo u potrazi za sponzorima. Za sada tu je naš pokrovitelj 3M koji će nam donirati neke od materijala potrebnih za kućište. Tu je i potreba za karbonskim vlaknima šasije, solarni panel, neucron i sika blokovi – pojasnila je Anita na stranici http://anita-vidic.com/.
Uvjerena je u uspjeh na Sisak Street Racer 2016., na kojem sudjeluju ekipe iz Hrvatske, Francuske, Italije i Slovenije. – Vjerujem u naš uspjeh čak i protiv momčadi koje imaju osiguran budžet i do deset puta veći od našega – poručila je  Anita, koja, osim što se u budućnosti vidi kao pobjednica utrke solarnih vozila, planira upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva. Neće odustati niti od svoje želje da razvije neki tržišni proizvod upakiran u zanimljiv i odličan dizajn.

Ako je suditi po tome kako je pristupila ovom zadatku te koji su rezultati iz njenog truda, rada i ideja proizašli, ne treba niti sumnjati kako će u svojim naumima uspjeti.

AUTOR: SB PLUS

no images were found

Komentari
Prethodni članakPredstava “Moć zemlje”, u Novoj Gradiški sljedeći ponedjeljak
Sljedeći članakIzlagači iz Brodsko-posavske županije na Gast sajmu u Splitu!