Sunčano i vruće bit će i u danima koji dolaze. Dnevne će temperature zraka narasti u gorju do 33℃, a na istoku i sjeverozapadu, ali i uzduž Jadrana do 36℃. Noći će ovog tjedna biti tople jer se temperatura neće spuštati ispod 20℃. No, početkom idućeg tjedna ipak će dnevne biti niže za 3℃ do 4℃, ali još uvijek veće od 30℃. Noći neće biti tople jer će temperature biti niže od 20℃.

Upozoravaju se trudnice, djeca i srčani bolesnici da ne izlaze na otvoreni prostor u vremenu od 10:00 do 17:00 sati jer će UV indeks biti vrlo visok. Savjetujemo da obroci hrane budu manji, ali češći. Alkohol bi trebalo tijekom dana izbjegavati, a vodu piti što češće. Odjeća mora biti lagana, svijetla i široka. Ako u kućama i stanovima nema sistema za hlađenje, savjetujemo da tijelo omotamo mokrim ručnicima.

“Vrućina će najizraženija biti na dijelu sjevernog Jadrana uz umjerenu opasnost od djelovanja na zdravlje, a u Lici temperatura može porasti do 29°C”, prognozira za petak Tomislav Kožarić, meteorolog DHMZ-a za HRT.

Za riječku regiju DHMZ najavljuje iznimno visoke temperature zbog kojih je upaljen narančasti alarm, koji označava opasno vrijeme. Ostatak obale bit će pod žutim alarmom, što znači da je vrijeme potencijalno opasno.

Radova na otvorenom još uvijek ima pa se moraju obavljati tijekom ranih jutarnjih ili kasnih poslijepodnevnih sati. Vinogradari su uglavnom završili s prskanjima protiv pepelnice i plamenjače. Sad treba pripaziti na moguću pojavu sive plijesni jer je kod nekih vinskih sorata počelo dozrijevanje, ali i promjena boje bobica. Prilikom odabira fungicida za prskanja protiv spomenute sive plijesni treba dobro poznavati karencu.

Komentari
Prethodni članakDanas u kinu animirani film “Nindža kornjače: Makljaža s mutantima”
Sljedeći članakSvi smo uz tebe Hrva: Humanitarna akcija i tombola