U prostoru pansiona Slavonski biser u Novoj Gradiški, u suorganizaciji Hrvatskog šahovskog saveza i Šahovskog kluba “Strmac”, danas 27. prosinca u 9 sati svečanim otvaranjem počelo je Finale državnog prvenstva u šahu za kadete i katetkinje za 2012. godinu. Prvenstvo, koje se po prvi puta održava u Novoj Gradiški, ali i Brodsko-posavskoj županiji uopće, otvorio je, među ostalim uzvanicima, župan Danijel Marušić.

Šahovske ekipe pristizale su u Novu Gradišku već dan ranije u večernjim satima, a neke od njih došle su čak iz daleke Dalmacije. Na sastanku kapetana i sudaca u pansionu Slavonski biser iste noći se obavilo i čitanje pravilnika Prvenstva, izvlačenje brojeva i predaja osnovnih sastava ekipa. Ujutro u 9 sati sve je bilo spremno za svečano otvaranje, a mlada šahovska elita već je zauzela svoje pozicije za stolovima. Uvodnim riječima svim pristunima obratio se i župan brodsko posavski Danijel Marušić, zaželjevši svim sudionicma natjecanja sreću u igri te da se lijepo provedu u Novoj Gradiški u iduća četiri dana.

 

Prvenstvo traje do 30. prosinca, a osobe koje su najzaslužnije da sve protekne u najboljem redu su međunarodni šahovski sudac Zdravko Birovljević i državni šahovski sudac Petar Radosavljević. Za sve one koji ne znaju, prvenstvo se igra po kružnom (Bergerovom sustavu), dok se partije igraju po FIDE pravilima šaha. Tempo igre iznosi 90 minuta uz dodatak od 30 sekundi po svakom odigranom potezu. Sve odigrane partije obračunavaju se za nacionalnu i međunarodnu rejting listu. Nije na odmet spomenuti kako su glavni šahovski stolovi povezani internetom, stoga se na web stranicama Hrvatskog šahovskog saveza (http://www.crochess.com) u kašnjenju od 10-ak minuta može pratiti grafički live streaming.

Autor: Zorislav Knežević

Komentari
Prethodni članakU Drežniku izrađene božićne jaslice u prirodnoj veličini
Sljedeći članakPredsjednik ponovo u Slavoniji – položaj nacionalnih manjina