Nakon što je nedavno posjetio Brodsko-posavsku županiju, te se, službeno utvrđenim protokolom, upoznao s radom jedinstvene zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, psihijatrijskom bolnicom Sveti Rafel na Strmcu, te, neslužbeno, na vlastitu inicijativu, s članovima Udruge “Hrabro dijete”, čelni čovjek države, danas je (četvrtak, 27.prosinca ) na području Požeško slavonske županije.

Prvi radni dan nakon blagdana, predsjednik Ivo  Josipović rezervirao je za službeni posjet susjednoj Požeško slavonskoj županiji, gdje će se, predviđenim hodogramom, zadržati do poslijepodnevnih sati. Posjet je počeo jutros u Brestovcu, polaganjem vijenaca na spomen obilježju poginulim srpskim civilima u mjestima Jeminovac i Šnjegavić, a nastavit će se odlaskom u Kusonje, gdje će se predsjednik pokloniti poginulim hrvatskim braniteljima . Od  12.30 predsjednik će sudjelovati na javnoj tribini u Pakracu na temu aktualnog položaja srpske zajednice na području zapadne Slavonije, u organizaciji pakračkog  Srpskog demokratskog foruma.

( Podsjetimo, prije nekoliko dana navršilo se 10 godina od donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.Sabor je zakon donio 13.prosinca 2002.godine i njime se Hrvatska svrstala u moderne europske države koje štite temeljna prava svih svojih građana bez obzira na bilo koju njihovu ludsku posebnost. Ustavni Zakon je kamen temeljac u provedbi manjinske politike i njegovim su dodnošenjem predstavnici nacionalnih manjina nakon dugogodišnje stigmatizacije zakoračile na hrvatsku političku scenu) .Posljednjim službenim monitoringom i Europska komisija je potvrdila kako je status pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj, posebno srpske nacionalne manjine,  značajno poboljšan.Potvrdit će to i današnja javna rasprava kojoj će svoj doprinos dati i predsjednik Ivo Josipović.

Autor: Simonida Tarbuk

 

 

Komentari
Prethodni članakPočelo finale kadetskih liga Hrvatske u šahu
Sljedeći članak