Nogometni klub „Dinamo“ iz Godinjaka proslavio je 60 godina rada i djelovanja. Svaki klub bi se s ovakvom godišnjicom ponosio, a pogotovo ovaj klub iz malog slavonskog sela u Općini Staro Petrovo Selo koje je tijekom svih tih godina imalo naravno i dobrih i loših iskustava.

Na proslavi su se okupili brojni prijatelji ovog kluba, kao i sponzori, donatori i svi oni koji su na neki način doprinijeli svojim radom ugledu ovog kluba. Povodom svečanosti obilježavanja 60. godišnjice „Dinama“ otkrivena je spomen ploča u spomen na trojicu mještana koji su tragično napustili ovaj svijet.

Još kasnih 40-ih godina mladi u selu okupljeni oko Zlatka Lukačevića počinju se zanimati za nogomet. Zbog teške financijske situacije, sami počeci su bili teški. 1959. godine odigrava se prva prijateljska utakmica s NK „Crnogovci“. Klub sa službenim radom počinje 1952. godine kada se odigrava nekoliko prijateljskih utakmica, a 6 godina kasnije igralište seli na sadašnju lokaciju koja je dobivena od tadašnje poljoprivredne zadruge. Do tada je igralište promjenilo tri lokacije, ali zbog loše podloge bilo je teško igrati nogomet. 1961. godine nabavljen je materijal za ogradu oko igrališta kako bi se zadovoljili svi uvjeti za odigravanje utakmica, a 11 godina kasnije započinje i službeno natjecanje u tadašnjem podsavezu Nove Gradiške.

1973. godine napravljene su prve svlačionice za igrače, dok 3 godine kasnije klub odigrava prvu prijateljsku utakmicu s NK „Dinamo“ – Rajsavac. Ta suradnja izrasla je u tradiciju koja traje i danas, te je ovaj klub bio i gost ove proslave gdje su odigrane dvije prijateljske utakmice. Klub vrlo dobro igra u sezoni 1985./1986. i 1986./1987, te se uspjeva izboriti za dodatne kvalifikacije za ulazak u viši rang (nije se uspio plasirati).

U sezoni 1998./1999. prilikom loše organizacije kluba i slabog igračkog kadra „Dinamo“ pada u najniži rang natjecanja. Tako dolazi do najlošijeg razdoblja kluba kada mu prijeti i gašenje. Ipak, okuplja se novi upravni odbor na čelu s predsjednikom Ivanom Ivaniševićem i tajnikom Zdravkom Plešom. Okupljaju mladu ekipu i u sezoni 2003./2004. uspjevaju vratiti klub u rang natjecanja u kojem su bili prije ispadanja. Počinje se raditi ozbiljnije s mlađim uzrastima kako se ne bi dogodila situacija ispadanja u niži rang.

Nakon odlaska tadašnje uprave klub ponovno upada u probleme. Poslije sezone 2010./2011. kada se klub borio za opstanak u ligi, upravu preuzimaju mladi predsjednik Dario Dautović i tajnik Mario Vlajnić koji uz veliki trud uspjevaju klub izvući iz dugova i urediti infrastrukturu sve do današnjeg dana.

Nakon što su na svečanoj sjednici dodijeljene brojne zahvalnice članovima kluba i ostalim pojedincima, ustanovama i tvrtkama, nazočnima se obratio tajnik kluba Mario Vlajnić koji je rekao kako se prije godinu dana na skupštini moglo čuti svašta o klubu, od zatvaranja istog pa do ukidanja selekcija. „Godinu dana kasnije situacija je potpuno drugačija nego kako su neki zamišljali. Imali smo vjeru u sebe da možemo kao mlade snage napraviti nešto o čemu će se još dugo pričati. Preuzeli smo klub i podigli ga skoro iz prašine u kojoj se nalazio. Dugo vremena radilo se na objektu i na ekipama kako bi se postigli dobri rezultati“, istaknuo je Vlajnić.

Potporu radu kluba dali su i dožupanica Ružica Vidaković, načelnik Općine Staro Petrovo Selo Željko Kočijašević, te dopredsjednik nogometnog središta Nova Gradiška i povjerenik natjecanja Krunoslav Hoffer koji je i uručio priznanje klubu od Nogometnog središta za 60 godina rada i djelovanja. Tajnik se posebno zahvalio načelniku Općine Rešetari Zlatku Agi koji je uvelike financijski pomogao u radu kluba i infrastrukturi s kojom se ne mogu pohvaliti mnogi klubovi na području Brodsko-posavske županije.

Ono što je zanimljivo u ovom klubu, 99% članova uprave su aktivni igrači „Dinama“ iz Godinjaka kao i mladi predsjednik Dario Dautović. Nakon svečane sjednice kluba, odigrane su i dvije utakmice s prijateljskim klubom iz Rajsavca. Seniori Godinjaka su pobjedili imenjake 5:4, dok su veterani ova dva kluba odigrali 1:1.

Za kraj spomenimo da je na plenumu klubova rečeno kako sezona u 2. županijskoj nogometnoj ligi – zapad počinje 28. kolovoza 2012. godine i odmah prvo kolo u goste Godinjaku dolazi jaka momčad „Budućnosti“ iz Rešetara.

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članak3. moto susret u Pakracu uz Majke i striptiz do paklene atmosfere
Sljedeći članakIntervju s novoizabranim ravnateljem Opće bolnice Nova Gradiška