Neke od danas najpopularnijih i najkonzumiranijih “delicija” nastale su potpuno slučajno. Čaj, jogurt, sendvič, sladoled, čips nisu nastali pomnim razmišljanjem o tome što bi masa konzumirala kako to danas biva, nego u nedostatku vremena, lijenosti ili pak osvete. Pa krenimo redom…

Čaj

Točno je to da su Kinezi zaslužni za ovaj topli napitak koji konzumiramo od pamtivijeka, no nisu se baš namučili razmišljajući o tome kako pripraviti ukusni vrući napitak koji će istodobno imati ljekovita svojstva. Naime čaj je prema staroj kineskoj legendi nastao tako da je tadašnji car Shen Nong smatrao da se voda prije konzumiranja mora biti prokuhana i tražio da se njemu voda uvijek poslužuje vruća. Na jednom svom proputovanju car je odlučio odmoriti i uživati u prirodi uz svoju vruću vodu, kada mu je, upravo u nju, upalo nekoliko listova suhe kamelije. Car se oduševio okusom, a ostalo je povijest…

Jogurt

Da nisu ljudi još u vrijeme kamenog doba bili zaboravljivi, ne ne, nije zaboravnost boljka današnjice, naša crijevna flora bi zasigurno bila na gubitku. Naime, još u doba neolitika mlijeko koje je nemarno ostavljeno fermentiralo je u osvježavajući, zdravi napitak kojega dana svakodnevno konzumiraju ljudi diljem svijeta.

Sendvič

Uz jogurt, ali i uz čaj, ma nema uz što ne, i u bilo kojem trenutku savršeno odgovara sendvič. Jelo koje svatko od nas poznaje i u kojem uživa nastalo je u 19. stoljeću za kartaškim stolom Lorda of Sandwicha. Kako on ne bi prekidao napetu kartašku partiju i umrljao prste, poslao je poslugu po komad goveđeg pečenja između dvije kriške kruha. Tada je omiljeni zalogaj brojne populacije dobio svoje popularno ime prepoznatljivo u cijelom svijetu.

Čips

Uz sendvič neki ne biraju jogurt, nego se radije okrenu manje zdravoj opciji prženih krumpirića. No, gost jednog američkog restorana svojim prženim krumpirićima nije bio zadovoljan. Svaki šef kuhinje teško podnosi kritike na račun svojih jela, tako je šef ovog restorana na pritužbu da su mu krumpirići predebeli smislio, za sve obožavatelje čipsa, savršenu osvetu. Narezao je krumpire tanko poput papira i pržio ih dok nisu postali hrskavi. Na sve to bacio je soli, no paklena osveta mu nije uspjela. Naime, umjesto da se naljutio, do sada nezadovoljni gost potpuno se oduševio, a osveta u obliku čipsa zarazila je svijet.

Sladoled na štapiću

Ovo ljetno osvježenje možemo zahvaliti jednom jedanaestogodišnjem dječaku koji nije popio svoj sok do kraja. Jedne prohladne večeri dječak imena Frank sjedio je na svom trijemu pijuckajući slatki napitak koji je miješao štapićem. Kasnije je otišao spavati, a svoju čašu s ostatkom soka i štapićem u njoj zaboravio je na trijemu. Tijekom noći se na hladnoći sok pretvorio u sladoled. Sedamnaest godina kasnije nestašni Frank svoj zamrznuti sok pretvorio je u posao prodavajući ga ne pod nazivom sladoled na štapiću, nego kao zamrznuto piće na štapiću koje je kasnije preimenovao u Americi svima poznati Popsicle (koji mi često čujemo u filmovima).

Granny Smith jabuka

Ova vrsta zelene kiselkaste jabuke duguje naziv stvarnoj osobi, stvarnoj bakici Mariji Smith, Australki koja je na tržnici kupila tazmanijske jabuke. Nije ih sve stigla iskoristiti, pa je one koje su istrunule bacila u vrt i uskoro imala što vidjeti. Na mjestu odbačenih jabuka izrasla je mladica koju je baka Smith kasnije presadila na povoljnije mjesto i čekala da urode plodom. Oduševila se slučajno nastalim ukusnim jabukama, baš poput stručnjaka koji su zaključili da se radi o hibridu europske divlje i domaće jabuke.

Komentari
Prethodni članakU Novoj Gradiški sudarili se 70-godišnjak i 60-godišnjak
Sljedeći članakTuđmanovih 200 obitelji pretvorilo se u 260 obitelji, naša opljačkana imovina nalazi se kod njih