Nakon što su stigli podaci o prosječnoj plaći u svibnju i inflaciji u lipnju može se procijeniti koliko će iznositi rast mirovine od srpnja, poslije ljetnog usklađivanja. Prema trenutnim procjenama, može se očekivati rekordna povišica od oko 8,5 posto. donosi tportal.hr

Državni zavod za statistiku (DZS) ovog tjedna objavio je podatke o bruto plaći za svibanj, a koja iznosi 1562 eura, što je vrlo važno za izračun ljetne stope usklađivanja, koji će biti proveden u rujnu, kada će umirovljenici primiti mirovine za kolovoz i razliku za srpanj.

Analitičar Hrvatske stranke umirovljenika Željko Šemper izračunao je za portal mirovina.hr da bi s novim podacima stopa usklađivanja trebala biti 8,28 posto. No s obzirom na dogovoreno povećanje plaća u javnom sektoru od 1. lipnja, procjenjuje da bi povišica za umirovljenike u konačnici mogla iznositi oko 8,5 posto.
Podsjetimo, proljetno usklađenje mirovina provedeno u ožujku, s primjenom za prvih šest mjeseci ove godine, iznosilo je 5,37 posto.

Novim povećanjem od 8,5 posto, prosječna mirovina, koja je u lipnju iznosila 467,53 eura, porasla bi za gotovo 40 eura. Što su mirovine veće, to će i povišica biti veća, pa će umirovljenik s prosječnom braniteljskom mirovinom dobiti oko 80 eura više, a umirovljeni saborski zastupnici mogu očekivati povišicu od 140 eura.

Usklađivanje aktualne vrijednosti mirovine provodi se zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne bruto plaće u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi, uz korištenje formule 70:30.

Ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa manji ili jednak 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 30 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 70 posto stope promjene prosječne bruto plaće.

S druge strane, ako je udio stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena u zbroju stopa veći od 50 posto, stopa usklađivanja mirovina određuje se tako da se zbroji 70 posto stope promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i 30 posto stope promjene prosječne bruto plaće.

Komentari
Prethodni članakPoljoprivrednicima 17 mil. eura za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda te 8 mil. eura zbog afričke svinjske kuge
Sljedeći članakScuba rangers: Mala škola ronjenja na Bazenima Nova Gradiška