Novi ministar zdravlja dr. Dario Nakić dolaskom na ovu zahtjevnu ministarsku stolicu najavio je reformu hitne pomoći. 

Kako kažu brojke, bolničke hitne službe bilježe i cjelodnevno čekanje pacijenata koji pak u većini slučajeva dolaze bez uputnica. Cilj reforme je proslijediti većinu pacijenata liječniku obiteljske medicine, a samo najhitnije, odnosno najteže slučajeve primiti u  hitnom prijemu. Provjerili smo i kakvo je stanje u brodskoj bolnici.

„Što se tiče objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Slavonskom Brodu vrijeme čekanja na početke pregleda u prosincu je bilo 2 sata i 18 minuta, a u siječnju 1 sat i 48 minuta, pa po podacima možemo reći da se kod nas nije toliko dugo ni čekalo, međutim činjenica je da udio pacijenata koji su zaprimljeni bez uputnice izabranog doktora primarne zaštite u prosincu je bio 85,7%, a u siječnju 82,77%. Mislim da ovaj potez novog ministra koji govori da bi se pacijenti trebali javiti izabranim liječnicima obiteljske medicine smanjio pritisak na hitnom prijemu, a time i duljinu čekanja pacijenata“, rekla je sanacijska ravnateljica Opće bolnice dr. Josip Benčević dr. Ljepša Rakas-Vujčić.

Prema najavljenoj reformi, ako obiteljski liječnik nije dostupan za pacijenta, onda će ga pregledati liječnik izvanbolničke hitne, one koja je najbliža. Novi ministar je najavio i redefiniranje mreža hitne pomoći. No, detalji još nisu otkriveni.

Autor: Soundset/Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članakVažna pobjeda naših odbojkašica
Sljedeći članakSpomen soba VRO “Bljesak” Okučani / Foto