Kršćani istočnog obreda, koji se ravnaju prema julijanskom kalendaru, danas slave Uskrs. Podsjetimo, na Uskrs se u crkvama blagoslivlja hrana – kuhana jaja te tradicionalna jela pasha i kuliš. Jaja se boje u crveno, boju Isusove krvi na križu. Pasha je ruski specijalitet od sira i riže. Kuliš je pak tradicionalni ruski kolač koji se mijesi uoči najvećega kršćanskog blagdana. Komadić tog kolača na uskrsno jutro, vjeruje se, donosi sreću i napredak.

Na taj dan se u pravoslavne hramove unose mlade vrbove grančice koje se nakon liturgije i posvećenja dijele narodu i djeci te se obavlja trokratni ophod oko hrama. Grančice vrbe se odnose kućama i stavljaju pored ikona i kandila.

Na dan Uskrsa s hramova zvone sva zvona javljajući tako dolazak velikog praznika, vjerni narod odlazi u crkvu, i pričešćuje se na uskrsnoj liturgiji. Poslije liturgije, vjernici se međusobno pozdravljaju riječima „Hristos Vaskrse!“ i „Vaistinu Vaskrse!“ i taj pozdrav traje sve do Spasovdana.

Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti koji danas slave želimo sretan Uskrs, uz želju da ove blagdanske dane provedu u sreći i zadovoljstvu, u krugu obitelji i najmilijih.

Komentari
Prethodni članakVrbje: Njima će posao, svakako, dobro doći
Sljedeći članakHristos vaskrse – čestitali su čelnici Brodsko-posavske županije i grada Nove Gradiške