Povodom obilježavanja obljetnice vojno redarstvene operacije “Bljesak”, akcije Hrvatske vojske i Specijalne policije RH koja je započela 1. svibnja 1995. godine, a kojom su oslobođena okupirana područja zapadne Slavonije, Okučane iz godine u godinu posjećuje državni vrh, braniteljske udruge, obitelji i mnogi drugi kako bi odali štovanje žrtvama, ali i proslavili ovu vrijednu obljetnicu.

Ove godine među individualcima koji su željeli svoj obol dati žrtvama hrvatskih branitelja je i mladi Novogradiščanin Leo Jurišić koji se odlučio otrčati svojevrsni maraton i tako na poseban način obilježiti ovu jubilarnu obljetnicu akcije “Bljesak”.

U spomen na 25. obljetnicu “Bljeska”, a u ime 121.brigade, Jurišić je otrčao maraton pod nazivom “Put 121.brigade”. Kao što ime sugerira, mladi Novogradiščanin krenuo je 1. svibnja u popodnevnim satima od Spomen obilježja hrvatskim braniteljima u Novoj Gradiški, pa putem 121. brigade preko Smrtića, Bogićevaca i Kosovca, gdje je zapalio svijeće sve do svog konačnog cilja, istog onog koji su imali pripadnici 121. brigade kao i sve ostale postrojbe koje su sudjelovale u operaciji “Bljesak” 1995. godine, a to su Okučani. 

Po dolasku u Okučane, kod spomen-obilježja “Kristalne kocke vedrine” zapalio je svijeće i odao štovanje poginulim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima.

Usprkos lošem vremenu i vjetru Jurišić je otrčao nešto više od 17 kilometara:

-“Nije bilo lagano s obzirom na zahtjevnost terena i uzbrdice/nizbrdice, ali svjestan sam što su prolazili branitelji i kako je njima bilo teško i zbog toga je meni sve bilo puno lakše. Čitav dan bio je prožet osjećajem ponosa i slave jer je to jedan od najvećih dana novije Hrvatske povijesti. Učinio sam nešto u spomen na njih koji su napravili toliko za našu slobodu i domovinu Hrvatsku.” 

Jurišiću ovo nije prvi ovakav hvalevrijedan pothvat, naime u 11. mjesecu prošle godine otrčao je maraton od 28 kilometara za 28. obljetnicu žrtve Vukovara. Također je istaknuo nadu i želju da će ovaj način obilježavanja postati i tradicija, te da će mu se u tom pothvatu pridružiti i drugi bilo kroz trčanje ili vožnju bicikla. 

Komentari