Dugometražni dokumentarni film Ljubav oko svijeta Anđele i Davora Rostuhara, koji je u lipnju na ZagrebDoxu osvojio Nagradu publike, krenuo je ‘na put’ po cijeloj Hrvatskoj, tako je došao i u Novu Gradišku.

U galerijskom prostoru novogradiškog Doma kulture postavljena je prigodna izložba autorskih fotografija koje prate priču o ljubavi oko svijeta.

Od dubokih amazonskih šuma i zabačenih sela na Himalaji, preko malih pacifičkih zemalja i afričkih slamova, sve do najvećih svjetskih metropola, ovaj zapanjujući dokumentarac prikazuje nam 33 različite priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima, stvarajući jedinstvenu ljubavnu priču koja nas podsjeća kako ljubav nikada ne može biti jednostavna, ali kako je, istovremeno, tek nekoliko stvari na Zemlji jednostavno poput ljubavi.

– Film je prvo kino-prikazivanje doživio prošli vikend na ZagrebDoxu, gdje su obje projekcije rasprodane, a dodijeljena mu je i Nagrada publike. Nakon naših projekcija nadolazećeg vikenda u Zagrebu, film kreće na turneju po cijeloj Hrvatskoj, a uz turneju skupljat ćemo ljubavne priče s područja Hrvatske i regije. Istražujemo i dokumentiramo kako se ljubav predstavlja u našim podnebljima, što ona ljudima i njihovoj okolini znači, te kako se naše kulture odnose prema ljubavi, romantičnim i intimnim odnosima kada se oni uklapaju u društvo, a kako kada se ne uklapaju – kaže Rostuhar.

Davor Rostuhar rođen je u Zagrebu 1982. godine, gdje od 2001. godine radi kao pisac, novinar i fotograf te 2008. godine dobiva status samostalnog umjetnika pri HZSU. Radio je kao suradnik za brojne časopise, poput National Geographic Hrvatska, Meridijani i Geo, a od 2013. godine više je fokusiran na vlastite višegodišnje projekte unutar Kluba za ekspedicionizam i kulturu, čiji je suosnivač i predsjednik. Autor je brojnih izložbi, osam knjiga i dva dokumentarna filma – Polarni san (2018.) i Ljubav oko svijeta (2020.)

Anđela Rostuhar rođena je u Zagrebu 1985. gdje završava studij Ekonomije poduzentištva na sveleučilištu Vern. Nakon deset godina rada u turističkom sektoru, 2015. godine zapošljava se u Klubu za ekspedicionizam i kuturu, gdje se bavi organizacijom kulturnih događanja i marketingom. Izvršna je producentica dokumentarnog filma Polarni san (2018.) i autorica filma Ljubav oko svijeta (2020.)

Film Ljubav oko svijeta nastao je iz jedinstvenog putopisnog projekta Rostuhara i njegove supruge, a cilj bio je istražiti ljubav i intimne veze u različitim društvima i kulturama. Tako su u filmu i istoimenoj knjizi stvorili bogati mozaik ljudskog iskustva koji slavi različitosti, a promiče prihvaćanje i toleranciju.

Komentari
Prethodni članakUspješno održan 24. rešetarački susret pjesnika
Sljedeći članakLjetna akademija robotike – DuBrotic u Dubrovniku