U organizaciji Književno-likovnog društva „Rešetari“ i Hrvatske matice iseljenika, u subotu 25. rujna održan je XXIV. rešetarački susret pjesnika. Glavni je pokrovitelj i ove godine Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, a supokrovitelj je Općina Rešetari.

Zbog pandemijskih okolnosti i epidemioloških mjera, na Susretu se okupilo oko 40 pjesnika iz nekoliko država, a u izravnom video prijenosu putem Facebook stranice Radija Bljesak Susret su pratili pjesnici iz 35 država diljem svijeta. Susret je održan u dvorani Osnovne škole Ante Starčevića, a prisutnima se obratio ravnatelj Tihomir Batalo istaknuvši brojne aktivnosti te međunarodne projekte u koje su uključeni učenici i učitelji škole. Ovom prigodom je najavio jednu novu suradnju sa školom iz Trsta gdje žive brojni pripadnici hrvatske nacionalne manjine, a tu suradnju je potvrdio predsjednik Saveza hrvatskih zajednica u Italiji gospodin Damir Murković. Tom je prigodom školsku knjižnicu darovao s tri kataloga izložbi postavljenih u muzejima grada Trsta.

Na natječaj za ovogodišnju manifestaciju prijavilo se 150 pjesnika, a 125 ih je odabrano u Zbornik „Na sunčanom žalu“ koji je predstavljen na Susretu pjesnika.

Također se 60-tak mladih pjesnika javilo na natječaj, a u 14. zbornik mladih pjesnika pod nazivom „Šalji dalje“ odabrano je ukupno 120 pjesama učenika osnovnih i srednjih škola Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Italije.

Dvanaest pjesama učenika naše škole pod mentorstvom učitelja Darka Horvata uvršteno je u Zbornik mladih pjesnika. Autori pjesama su učenici šestih razreda: Lana Brajdić, Viktor Horvat, Lovro Krpan, Lucija Lazić,  Josip Stipić, Krešimir Vukšić, učenici sedmog razreda: Petra Brajdić,  Dorotea Kulušić, Tena Volf, Filip Petrović i Dorijan Glavaš te najmlađi, Luka Starčević, učenik 4. razreda. Pohvaljujemo učenike na njihovoj predivnoj interpretaciji pjesama na samom Susretu.

Predgovor Zborniku „Šalji dalje“ napisala je profesorica hrvatskog jezika Gabrijela Vojvodić, a naslov je odabrala kako bi nas sve potakla da ovaj Zbornik dijelimo s drugim čitateljima.

Predsjednik KLD-a Rešetari Ivan De Villa istaknuo je kako su mladi pjesnici osim iz Hrvatske poslali svoje radove iz Makedonije, Rumunjske, Italije, Srbije i iz BiH čime je ostvaren ključni cilj, a to je pokušati pisanom riječju u Hrvatskoj ponukati i pomoći Hrvate koji žive u iseljeništvu da se javljaju na natječaj, pišu i čitaju pjesme i knjige na hrvatskom jeziku. Gospodin De Villa ističe kako je ovaj cilj ostvaren jer KLD Rešetari do sada surađuje s Hrvatima u 35 država diljem svijeta, a osim pjesnika amatera, na natječaj se javljaju i eminentni hrvatski pjesnici iz zemlje i svijeta što čini veliku pomoć u ostvarenju ciljeva KLD-a. Nakon susreta knjige šalju u 37 država svakom pjesniku koji se javio na ovaj natječaj te svakoj hrvatskoj zajednici koja se javila. Važno je za istaknuti kako je u proteklih 25 godina u susretima sudjelovalo gotovo 1400 pjesnika.

Susret je otvorio gospodin Željko Rupić iz Hrvatske matice iseljenika koji je naglasio kako je ta ustanova dugi niz godina dio ove lijepe priče te dodao kako Matica ove godine obilježava 70 godina postojanja, odnosno sustavne brige za očuvanje Hrvatskog nacionalnog identiteta na svim stranama svijeta te je od samih početaka suorganizator ove jedinstvene tradicije. Ponosni smo što smo dio manifestacije u Rešetarima – rekao je Rupić.

Stihove iz obje zbirke interpretirali su i mladi pjesnici te seniori poput Zrinka Kapetanića, Suzane Jelić, Katarine Čavlina, Evice Kraljić, Ljiljane Lipovac i drugi autori. Telefonom se javio i gospodin Anton Kikaš, a sve je glazbenim dijelom uveličala mlada pjesnikinja i glazbenica Lara Josipović.

Pjesnikinja Ružica Todorović darovala je školi svoju zbirku poezije „U treptaju tišine“, a pjesnikinja Mirta Abramović darovala je zbornik dječjih pjesmama „Pitaj mamu, pitaj tatu“. Naši najmlađi učenici mogu uživati u daru pjesnikinje Lidije Sopjanac „Gusarska priča“ koja se također nalazi u našoj školskoj knjižnici.

Kako je rekao predsjednik KLD-a „Rešetari“ Ivan De Villa, Rešetari su pjesnički centar svijeta. Već sada se radi na programu i natječaju za 25. manifestaciju koja bi prema njegovim riječima trebala biti veća u fizičkom i programskom smislu.

Sve čestitke organizatorima na još jednoj nezaboravnoj pjesničkoj manifestaciji koju je vrhunski, u opuštenoj i pravoj pjesničkoj atmosferi, vodila gospođa Lidija Puđak.

Autori: Novinarska skupina škole

Komentari
Prethodni članak46 novih slučaja zaraze; jedna osoba preminula
Sljedeći članakPostavljena izložba fotografija iz filma Ljubav oko svijeta