Gradski muzej Nova Gradiška u svom prostoru jučer točno u podne otvorio je novu izložbu zanimljivog naziva SB=NG:.

Četvrti je ovo put da se održava bijenalno izlaganje skupine sastavljene od umjetnika s područja Slavonskog Broda i Nove Gradiške, zajedničkog i poznatijeg naziva SB=NG:.

Riječ je o umjetnicima različitih profila koji redovito izlažu, nagrađivani su, predaju, te se bave različitim temama u različitim medijima. Pa što im je onda zajedničko? Upravo umjetnost.

Sam pojam umjetnosti teško je definirati. Tradicionalno, umjetnost se veže uz pojam ljepote i uvriježeno je mišljenje da je nešto umjetničko ako je lijepo, i obratno. 

Dvadeseto nas je stoljeće, počevši s avangardom, naučilo da to ne mora biti tako. 

Pa će tako svoja umjetnička djela kroz razne medije prezentirati ljudi našega kraja, njih čak trinaest: Igor Čabraja, Zlatko Kozina, Ivica Kurtz, Matej Knežević, Ante Rašić, Ivan Šeremet, Gordan Bijelić, Alojzije Cindrić, Jelena Kovre, Mladen Lovrić, Antun Maračić, Miroslav Pišonić i Damir Sokić.

-”Zadovoljstvo mi je da imamo priliku ugostiti jedan drugačiji likovni izričaj u našem gradu” – kazala je na svečanosti otvorenja Marija Mihaljević, ravnateljica novogradiškog muzeja, koja je kao domaćin pozdravila brojne posjetitelje. 

Autor spomenute izložbe je, svima već dobro poznat, Miroslav Pišonić koji je u suradnji s koautorom Gordanom Bijelićem ovu izložbu doveo u Novu Gradišku, a u konačnici ”preselio” u Gradski muzej. 

-”Gordan i ja ovu priču započeli smo prije osam godina. 2012. prvi puta predstavljena je u Novoj Gradiški, ali u derutnom prostoru stare robne kuće zato što nismo imali adekvatniji prostor. Prvi puta je ova izložba postavljena u kvalitetan i novoobnovljen prostor i to nas uistinu veseli” – rekao je Pišonić na otvorenju

Zadovoljstvo nije krio ni gradonačelnik Vinko Grgić, koji je i ovoga puta prigodnim riječima otvorio izložbu. 

-”Sve vas srdačno pozdravljam i drago mi je što ste došli u Gradski muzej. Dvanaest sati, subota – i nije neki termin, ali ipak vas ima jako puno ovdje, što je znak da cijenimo umjetnost, kulturu i ove ljude. Počela je jesen, to se moglo osjetiti po vjetru, no to znači početak umjetničke sezone u našem gradu koje želimo da bude sve više i češće. Ovo je prva u nizu izložbi, no vjerujem da ćemo ih imati još jako puno i viđat ćemo se na ovim i sličnim mjestima”. 

Izložba će biti postavljena u Gradskom muzeju do 19. listopada, stoga, svi zainteresirani požurite i saznajte što se krije iza umjetničkih djela naših domaćina. Jer na kraju krajeva, umjetnost je pitanje, a pitanje je rješenje? 

 

no images were found

 

Komentari