Nakon još jedne uspješno završene školske godine 12. srpnja djelatnici Industrijsko obrtničke škole sudjelovali su na jednodnevnoj stručnoj ekskurziji. Prvi dio uključivao je posjet Eko-etno selu Stara Kapela s dugom tradicijom:

– Dolaskom u ovo malo slavonsko selo s dugom tradicijom, smješteno među obroncima Požeške gore, imali smo priliku obići turističku destinaciju koja poštuje tradicionalnu slavonsku arhitekturu i kulturne vrijednosti. Sljedeći posjet odvio se u Muzeju bećarca u Pleternici, „mjestu gdje se moderna arhitektura i tehnologija stapa s lokalnim geografskim obilježjima, poviješću i tradicionalnom nematerijalnom kulturnom baštinom – bećarcem.“ Bećarac, kao veseo tradicijski deseterački napjev u dva stiha koja se rimuju, s podrijetlom iz Slavonije, Srijema i Baranje, uvršten je na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Uz voditeljicu Jasminu Kukić, Muzej bećarca interpretirao nam je taj napjev na raznovrsne načine obuhvaćajući sve od života do običaja i nošnji kako bi zabavio svoje posjetitelje i ponudio zanimljive i poučne informacije.

Kraj ekskurzije obilježen je druženjem i ručkom u restoranu Kuća dida Tunje Oprisavci – ističu u novogradiškoj Industrijsko obrtničkoj školi.

 

Komentari
Prethodni članakDanas i sutra upozorenja za cijelu zemlju; Izdano narančasto upozorenje
Sljedeći članakRibiči pozivaju: Sutra akcija čišćenja jezera Orašje