Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti sinoć su proslavili Badnjak i svečano dočekali blagdan Božića.

Svečano bogoslužje u paraklisu Svete Trojice u Novoj Gradiški vodio je Njegovo Preosveštenstvo vladika Pakračko-slavonski g. Jovan Ćulibrk, te novogradiški paroh Ognjen Tendžerić.

Nakon bogoslužja upriličena  je posveta i paljenje “badnjaka” koji pred­stavlja drvo ko­je su pas­ti­ri do­ni­je­li i ko­je je pravedni Jo­sif za­lo­žio u hla­dnoj pe­ći­ni, ka­da se Hris­tos ro­dio.

Episkop Jovan obratio se vjernicima:

“Danas se slavi i čeka najradosniji praznik svih kršćana – Božić. Mi želimo svima, i ja kao vladika  Pakračko-slavonski ove dane blagodatne, mirne i sretne. Hristos se rodi!” ”

Na svečanosti se okupio veliki broj vjernika, mladih i starijih. A svečanom bogoslužju nazočili su, kao i prethodnih godina gradonačelnik grada Nova Gradiška Vinko Grgić sa zamjenicom Ivanom Trupina. 

-“Ovo  je lijep trenutak, lijep događaj, okupili su se dobri i dragi ljudi. Mene uvijek veseli druženje povodom Badnjaka u paraklisu Svete Trojice, posebice s episkopom Jovanom koji mi je već postao prijatelj. Drago mi je da u duhu razumijevanja dočikamo još jedan Božić i u to ime svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti želim poručiti “Sretan Božić, Hristos se rodi!”- izjavio je gradonačelnik Grgić 

Paljenje Badnjaka nakon služenja svečane službe i darivanja djece bombonima i orasima, zaokružuje 40 dnevnu pripremu popraćenu brojnim običajima koje pravoslavni vjernici imaju ususret blagdana Božića.

Nakon svečanosti paljenja Badnjaka, danas pravoslavni vjernici danas slave Božić te odlaze na liturgiju. 

“Mir Božji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!”

Komentari
Prethodni članakGMNK Urije osvajač kupa regije Istok- u kupu Hrvatske na domaćem terenu dočekuju najtrofejnije Splićane
Sljedeći članakOdržan 14. međunarodni stolnoteniski turnir Staro Petrovo Selo