Sinoć je u Gradskoj vijećnici u Novoj Gradiški održana promocija dviju knjiga, “Dobre priče”, autora Vjekoslava i Anđe Hudolin i “Naš divan”, autora Mije Gašparovića. Riječ je o knjigama domaćih autora, poljoprivrednika, zaljubljenika u običaje, kraj, jezik, poljoprivredu, zemlju, biljke i sve ono dobro i lijepo što ih okružuje. Izdavač obje knjige je Radio “Bljesak” iz Okučana.

“Naš divan” naziv je zavičajnog rječnika Jazavice, Roždanika i ostalih mjesta Zapadne Slavonije, autora Mije Gašparovića. Izdavač je Radio Bljesak, dr.sc. Jozo Marević, je redaktor i lektor rječnika. Recezenti su prof.dr.sc. Ante Bežan, prof.dr.sc. Ante Selak i Ante Juretić, prof. Za grafičku pripremu zaslužni su Studio Faber iz Novske i Josip Fabijanić, a rječnik je tiskan u novogradiškoj ARCI. Svojevrsni je to zavičajni rječnik sela Jazavice i Roždanika, područja bivše općine Novska, ali i ostalih mjesta Zapadne Slavonije, obuhvaća oko 3.500 jezičnih jedinica, a Mijo ih je bilježio petnaestak godina. 

– Htio sam se odužiti svima onima kojih više nema, a koristili su ove lijepe riječi. Htio sam oteti od zaborava jezik svojih pradjedova i sačuvati ga za buduća pokoljenja, jer su nam ga preci namrli kao nešto najvrjednije i najsvetije. Zavičajni rječnik je spomenik svim majkama koje su nas učile govoriti, da ne zaboravimo tko smo i kako smo govorili, kaže Gašparović. 

Dodao je i kako su izdavanje pomogli i Brodsko-posavska županija, Općine Dragalić, Okučani, Gornji Bogićevci i Vrbje.

Četrdesetak priča i reportaža koje je u protekle dvije godine objavljivao u raznim medijima, autor Vjekoslav Hudolin, poznati novinar, poljoprivredni stručnjak, publicist, uz koautorstvo supruge Anđe, sabrao je u knjizi “Dobre priče“. 

-To su priče o svim vrijednim ljudima koji vole svoju zemlju i rade na njoj. Cijeli život posvetio sam poljoprivredi, pričama iz života običnih ljudi, ali vrlo vrijednih. I htio sam to objaviti, da svi mogu upoznati i vidjeti kako je biti poljoprivrednik. U planu je izdavanje i druge knjige, jer ima još puno priča koje zaslužuju biti objavljene, kaže Hudolin.

Ravnateljica Gradske knjižnice Nova Gradiška Biljana Dakić i Izdavač, Mato Višić, zahvalili su se svima na dolasku na promociju i istaknuli kako su pred čitateljima dvije kvalitetne knjige u kojima se vidi lokalpatriotizam, ali i želja da se u sivili i crnilu naše svakodnevnice nalaze svijetili i pozitivni primjeri koje treba pohvaliti i istaknuti.

no images were found

Komentari
Prethodni članakZapočelo uređenje Mjesnog doma u Zapolju
Sljedeći članakIzgledna predizborna koalicija HDZ-a i HDSSB-a / Jerko Zovak