Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnica Sisačko – moslavačke županije u okviru svog programa “Da se ne zaboravi” svake godine 3. veljače u cilju promicanja istine, obilježava dan zatvaranja logora Stara Gradiška u Domovinskom ratu. To je logor koji je pod pritiskom svjetskih moćnika zatvoren, a do toga dana, kroz logor su prošle 322 osobe od kojih je najmanje sedmorica ubijeno i službeno se vode kao nestale osobe. Svi logoraši su razmješteni u logor Manjača i druge logore, no toga dana logor nije stvarno zatvoren jer je i dalje nastavljeno s zatvaranjem i ubijanjem branitelja i civila.

Zatvarani su Hrvati, Bošnjaci, Albanci i Srbi koji se nisu slagali s aktualnom politikom Krajine, tako da je kroz logor do šestog mjeseca 1992. godine prošlo ukupno oko tisuću logoraša.

Podsjetimo, Stara Gradiška je izgrađena pred više od stojeća kao tvrđava za obranu od Turaka, nakon toga je bila zatvor što je nastavljeno za vrijeme NDH, a po završetku Drugog svjetskog rata ovo je područje bilo stratište brojnim ljudima nakon Križnog puta.

I nakon Drugog svjetskog rata u Staroj Gradiški su zatvarani svi politički zatvorenici od kojih je 160 ubijeno, a za vrijeme Domovinskog rata ponovno dobiva funkciju logora.

U sjećanje na žrtve stradanja i mučenja za vrijeme Domovinskog rata svake godine, 3 veljače u Staroj Gradiški okupi se veliki broj logoraša, predstavnika braniteljskih udruga, državnih i lokalnih institucija kako bi se još jednom prisjetili ratnih stradanja, mučenja te kako bi se očuvala istina o žrtvama starogradiškog logora.

Tako je bilo i danas. Kod spomen ploče logorašima Domovinskog rata danas su vijence položili i odali počast žrtvama brojni izaslanici, logoraši, branitelji, članovi obitelji.

 U ime predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. Ive Josipovića vijenac je položio brigadni general Siniša Jurković, izaslanik ministra branitelja Predraga Matića pukovnik Ivo Gruić, izaslanice gradonačelnika grada Zagreba Vlasta Ivčević i Zorica Šarić, gradonačelnik Novske Vlado Klasan, izaslanica gradonačelnika grada Pakraca Anamarija Blažević, zamjenica gradonačelnika Nove Gradiške Ljiljana Lukačević, predstavnik županije Brodsko posavske pročelnik Željko Burazović. Komemoraciji su bili nazočni i predstavnici Hrvatskog društva logoraša, logoraši iz Bosne i Hercegovine te predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga.

– Da nije Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, vjerojatno više nitko ne bi pitao za njih. Oni su bivši logoraši koji su tijekom Domovinskog rata mjesecima i godinama bili zarobljeni i zlostavljani u logorima. Logorašev život, nakon logora, postaje sasvim drukčijim od onoga prije. Nakon svih tih spoznaja odlučili smo osnovati društvo koje će se baviti zaštitom svakog logoraša i članova njihovih obitelji – istaknuto je i na današnjem skupu.

– 7666 hrvatskih branitelja i civila pronašli smo i oslobodili iz 64 logora i zatvora, samo iz logora u Staroj Gradiški 322 zarobljenika. Preko 4000 repatriranih osoba doveli smo iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, preuzeli smo više stotina posmrtnih ostataka iz Srbije i Bosne i Hercegovine, otkrili 148 masovnih grobnica te preko 1200 pojedinačnih grobišta gdje je pronađeno 3929 žrtava. Ovaj nas dan upozorava kako ne smijemo dopustiti ponavljanje događaja s ovakvim posljedicama – istaknuo je izaslanik ministra branitelja pukovnik Ivo Gruić.

Komentari
Prethodni članakU Policijskim postajama Vrpolje, N. Gradiška i Okučani krenuli s pilot projektom
Sljedeći članakNa godišnjoj skupštini sastali se ljubitelji hrvatskog hladnokrvnjaka (photo)