Prijatelji životinja pozvali su hrvatske gradove i općine, kao i građane, da odbace vatromete za novogodišnje slavlje kako bi zaštitili životinje, ljude i okoliš od negativnih posljedica buke i zagađenja. prenosi portal N1.

Svake godine životinje pretrpe ozljede ili smrt zbog glasne buke izazvane vatrometom, koja kod životinja može rezultirati stanjem šoka i izazvati ekstremni stres, a s time se teško nose i bolesni i osjetljivi ljudi.

Vatromet ispušta i visoke razine štetnih plinova, a tragovi zagađenja ostaju u vodi i tlu.

Prijatelji životinja pozivaju gradove i općine da umjesto organiziranja vatrometa i uporabe bilo kakvih bučnih pirotehničkih sredstava za Novu godinu organiziraju proslave koje ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša. Pozitivni primjeri su Čazma i Rovinj, koji će za novogodišnju proslavu imati laserski show.

Prijatelji životinja pozivaju i građane da ne kupuju i ne koriste nikakvu pirotehniku, što uključuje i vatromet, te podsjećaju kako je uporaba petardi i redenika u potpunosti zabranjena tijekom čitave godine. Podsjećaju da danas ima puno ekološki boljih izbora i vatrometi nisu nužni.

Foto: Pixabay
Komentari
Prethodni članakReforma zdravstva: Pacijenti u fokusu
Sljedeći članakTražiš posao?! Evo što se nudi na području županije..